Last news in Fakti

28 Май, 2014 13:52 3 660 1

Време е да подкрепим производството

  • инвестиции-
  • производство-
  • конкурс-
  • петър диков
Време е да подкрепим производството - 1
Петър Диков - главен архитект на София

Първата асоциация, когато се споменава за инвестиция или строителство е насочена към жилищния, офисния или търговския сектор. До голяма степен това е обяснимо като се вземе под внимание печалбата, която този тип имоти носеха. Шест години след началото на кризата приоритетите се пренареждат. София има достатъчно офиси, молове и жилища и е време да се обърне внимание на производството. „Отдавна твърдя, че трябва да излезем от консумативните инвестиции и да минем към производителни. „София Тех Парк” е една крачка в тази посока и се надявам да е добра и голяма, но само първата. Ние сме с намерение много сериозно да подкрепяме всичко, което е свързано с производство. Достатъчно се построиха молове, жилища, офиси. Крайно време е да се подкрепи производството и то високотехнологичното, както в случая”, каза арх. Петър Диков, главен архитект на София по време на провела се конференция в София, разискваща предизвикателствата при реализирането на нови проекти.

Друг наболял проблем са конкурсите. „Искам да се обърна към инвеститорите и да ги призова да възлагат и техните си проекти на конкурс. Публичните проекти с публични средства и общински и държавни са доста ограничени. Публичните обекти са свързани с бюджетно финансиране, с определени периоди, с определено управление и там просто не се случват нещата, ако се продължат повече от година и половина-две. Това е най-големия риск и това е основното заради което имаме много малко конкурси за публични инвестиции”, допълни арх. Диков.

Особено внимание трябва да се обърне на Закона за обществените поръчки. „Докато ЗОП не се измени така, че да подпомага този тип действия на публичните власти няма да имаме успех” е мнението на главния архитект на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    1 0 Отговор
    Много късно се сетихте!Всичко вече е унищожено!