Last news in Fakti

27 Юли, 2005 00:00 487 0

Пловдив иска държавата да гарантира за боклука на София

  • община-
  • кметът-
  • боклук-
  • цалапица-
  • пловдив-
  • трябва-
  • отпадъци-
  • другаде заяви кметът
Пловдивската община трябва да получи държавни гаранции, че ще продължи финансирането на изграждащия се завод за преработка на битови отпадъци в с. Шишманци, преди да се вземе каквото и да е решение за боклука на столицата, заявиха пред "Монитор" вчера общински съветници. Условието ще бъде поставено на сесията на общинския съвет през есента, на която проблемът ще се обсъжда. Досега финансовото министерство чрез фонда "Публични инвестиционни проекти" е отпуснало 9.8 мил. лева за екозавода, което е една трета от нужната сума. Ангажиментите от страна на бъдещото правителство трябва да отхвърлят съмненията, че Пловдив няма да бъде докаран до ситуация като софийската заради запълването капацитета на сметището до с. Цалапица, преди заводът да е готов. Депото може да поеме още около 700 000 тона отпадъци, а само за една година софийските са 350 000 т. Приемане на боклуци над капацитета ще застраши екологичната обстановка в района.

Не сме съгласни по хиляда тона боклуци да минават през нашите села, а когато сметището до Цалапица се запълни, ние да караме боклуците си другаде, заяви кметът на община "Родопи" Йордан Шишков. Това би означавало по-висока такса смет за жителите на "Родопи" и община Стамболийски, чиято смет също се депонира до с. Цалапица.

Заводът за преработка на отпадъци в с. Шишманци трябва по разчети да бъде завършен до есента на следващата година. Той се строи върху земя на община Пловдив. В "Екологичен завод" АД участват няколко фирми, между които и "Еко Глобал", която почиства основно Града на тепетата. От дружеството вече обявиха, че могат да започнат приемането и складирането на балите със софийски боклук на територията на бъдещия завод.

Според и.д. кмета Минко Герджиков софийския боклук ще се вози до Пловдив балиран във вагони. Общината щяла да плаща евтина тарифа ¬ по 5 евро на тон, тъй като отпадъците ще се товарят в стари вагони и ще пътува нощем.

Извозването на отпадъците няма да повиши такса смет за столичани, обеща и.д. кметът на София Минко Герджиков.

Не сме съгласни да вземем софийския боклук, а после ние да караме нашия другаде, заяви кметът на община “Родопи”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА