9 Ноември, 2005 00:00 692 0

Арх. Луиджи Блау: Забавлявам се да решавам архитектурни проблеми

  • много-
  • защото-
  • мисля-
  • всичко-
  • например-
  • къщата-
  • трябва-
  • обзавеждането-
  • брюер-
  • столове-
  • работите-
  • мебели-
  • сгради-
  • луиджи-
  • искам-
  • живот-
  • луиджи блау-
  • арх луиджи блау
,Гостуваме в дома на един от водещите австрийски архитекти Луиджи Блау(Luigi Blau). Дейността му като архитект и дизайнер на мебели е много разнообразна. Строи еднофамилни къщи, обществени сгради, декорира офиси, магазини, ателиета, прави дизайн на мебели, а в последно време голям дял в работата му има градоустройството. Във Виена буквално през 10 метра можеш да се спънеш в творение на арх. Луиджи Блау. По негов дизайн са изпълнени всички кошчета за боклук в австрийската столица, както и автобусните спирки, телефонните кабини, та дори тоалетните до една от емблематичните стари сгради - Кметството. За съжаление арх. Блау не пожела да бъде сниман. На молбата ни той лаконично отговори „ Къща ми е снимка на мен самия”. Ето и разказът към „снимката”.

„Бях убеден, че къщата ще е по-красива, ако я направя на нива. За това ме вдъхнови архитектурата на австрийския архитект Адолф Флос, за когото са характерни начупените нива. Къщата ми има две части- публична, където са кабинетът, ателието и стаята за гости, и частна – моите покои.

Къщата е в стил Бидермайер и е строена 1820 г. Претърпяла е много достроявания и реновации. Тук е живял фотограф, който се нуждаел от много светлина и през 1905 г. бутнал част от покрива и го направил стъклен. Всичко, което виждате тук, не е музей, а жива история. Когато намерих тази къща, частта над спалнята беше истинска руина. Снегът беше висок 1 м, защото всички стъкла бяха изпотрошени. Когато тръгнах да я строя отново, имаше малка стена, която бутнах, и таванът падна. Освободи се пространство с размери 5х5х7 м., което разделих на зони, без да ги накъсвам помежду им, и така създадох впечатление за отвореност и триизмерност. В реновираната част от първото ниво има вход откъм дневната, висок дрешник и по-ниска баня, 14 стъпала водят към второто ниво с легло, намерило място в ниска, но отворена ниша. От стената до нишата с леглото тръгва прозрачна стъклена преграда, която изолира дрешника. Стълбата завършва на третото ниво във висока библиотека, читалня и входа към студиото. До библиотеката може да се достигне само с помощта на подвижна стълба. На първото ниво под стълбите се намира банята за гости и килерът, до който се стига откъм дневната”, завърши разказа си арх. Луиджи Блау.


Работите в толкова много сфери на архитектурата, в коя се чувствате най-комфортно?
Не искам цял живот да правя само магазини, къщи или офиси. Но и не виждам разлика в различните поприща. Имаш проблем, който трябва да разрешиш. Дали правиш стол, проектираш обзавеждането за стая или строиш къща, за мен е едно и също.
picture:1,20051109_21.jpg,
С какво се забавлявате най-много?
Забавлението за мен е в разрешаването на даден проблем, а той може да бъде, например, нуждата на човек да седне някъде, да легне, да живее в стая, или в къща. За мен няма разлика. Дали ще направя лампа или пепелник, дали ще построя къща, е все едно.


Вие напоследък работите усилено в градоустройството. Как успявате да привнесете модерните елементи в достолепната стара архитектура на град като Виена?
Най интересното нещо е да комбинираш старо с ново. Когато строиш в град, в които има сгради на по 1000 години и тяхната архитектура и обзавеждане са част от нашия живот, трябва да се опиташ да вкараш настоящето в историята. Не мисля, че новото трябва да прилича на старото. Когато през ХІХ век идеите на тогавашните архитекти са били, да речем изчерпани, те започват да проектират в стил неоготика, което съвсем не е било добра идея. Днес можем да видим модерна тоалетна пред неоготическа Радхаус, мисля, че двете много си подхождат. Една от моите работи, например, е точно такава. На стара сграда от 1885 г. проектирах стъклен вход и мисля, че двете много си подхождат, защото всяко нещо носи своето време.


Когато работите по проект за еднофамилна къща, как успявате да преборите психологическия момент, ако са възникнали разногласия между вас и клиента?
Простичко, не строя къщата. Ако имам достатъчно пари, мога да си го позволя. Винаги се налага да се направят компромиси, но аз не правя проект, когато още в началото някой се опитва да ми налага свое виждане за нещата. Но когато клиентът е интелигентен, винаги може да се намери общ език.


Ако не съм права, моля да ме поправите, но гледайки дизайна на вашите мебели, забелязвам доста от почерка на Марсел Брюер?
Очаквах този въпрос и съм готов с отговора. Например, тази пейка направих преди много години и я нарекох на името на родния град на Брюер – Печ в Унгария. Когато някой види тази пейка и познава работата на Брюер, ще разбере, че това е моят реверанс към великия дизайнер. Всяко нещо, което правим, идва от историята. Не е възможно да кажеш вече „аз направих първия стол и никога преди това не съм виждал стол”. У дома имам 60 красиви стола, познавам хиляди столове, защото в библиотеката си притежавам десетки книги само за столове, така че неминуемо съм повлиян от видяното.
picture:2.jpg,
От каква идея се водихте при обзавеждането на собствената си къща?
Не съм я обзавеждал, просто живея в нея. Мисля, че в една френска поговорка се казва, че ако една къща е готова, собственикът умира. Така че се надявам моята къща никога да не бъде готова напълно, защото не искам да умирам. Например, когато намеря красива картина, а стаите вече са декорирани перфектно, няма да мога да я сложа на стената, а аз бих искал да живея с нея. Ако имате едни и същи столове и намерите красив жълт стол, а всичко е синьо, няма да можете да го включите в композицията. При мен всичко е богато и различно, както е богат и различен животът ми. Живеенето е част от живота. Не искам всеки ден да ям едно и също, било то хайвер или ябълки, същото важи и за обзавеждането. Всичко покрай мен трябва да бъде като една картина на моя живот.

Интервю на Красимира Пастирова
Снимки: Камен Ехранов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА