Last news in Fakti

28 Септември, 2014 10:17 6 554 5

54 пияни убийци на пътя с присъди

  • пияни-
  • катастрофа-
  • катастрофи-
  • присъди

Водачите се отървават с условна, ако се докаже, че не са употребили алкохол

54 пияни шофьори, които са причинили смърт на пътя, са били осъдени окончателно през последните 5 години и техните присъди са влезли в сила. Това показва справка на „Монитор” в архива на Върховния касационен съд.

Най-леката присъда срещу пиян убиец на пътя е 2 години и 11 месеца. До това наказание се е стигнало обаче, защото шофьорът се е признал за виновен и така присъдата му е паднала под минимума от 3 години, който е предвиден в Наказателния кодекс. Въпреки че наказанието му е по-малко от 3 години затвор, магистратите са отсъдили, че убиецът на пътя трябва да лежи в затвора.

Всички наложени 54 присъда са били ефективни. Това е така, защото вече по закон смъртта, причинена на пътя в пияно състояние, се води умишлено престъпление. Юристи обясниха, че според законодателя всеки водач на няколко ракии умишлено нарушава закона, като се качва зад волана и следователно причинената от него катастрофа не може да бъде възприета като престъпление от непредпазливост.

Размерът на наказанието скача допълнително, ако се окаже, че шофьорът е избягал от мястото на катастрофата или не се е опитал да помогне на пострадалите. Присъдите се увеличават и ако загиналите при катастрофата са няколко. Така най-високата присъда, четена в последните 5 години срещу пиян убиец на пътя, е за Черния Великден в Симеоновград. При тежката катастрофа тогава Данаил Георгиев уби 6 младежи, след като подкара пиян колата на братовчед си и помете младежите, които отивали на църква. Казусът е уникален и по друга причина – за пръв път у нас беше прочетена ефективна присъда и срещу собственик на автомобил, който е дал возилото си на пиян шофьор. За това престъпление братовчедът на Данаил Живко Желев получи 5 години затвор.

От цифрите на магистратите става ясно, че наказателните дела за подобни престъпления у нас се движат доста бързо, като най-често те приключват и на трите съдебни инстанции за период от 3 години. Този срок е два пъти по-малък от средния за Европа показва статистиката на Темида.

Съдебната практика показва още, че ако обаче в съдебна зала се докаже, че шофьорът е причинил катастрофата, без да употреби алкохол, наказанието в 90 процента от случаите е условно и рядко достига 3 години. Подобен е казус, при който шофьор, убил в катастрофа бременна жена, се отърва с условно наказание само защото е доказано в съдебна зала, че не е употребил алкохол по време на инцидента. Първоначално му е повдигнато обвинение, че е карал пил, но експертиза е доказала, че по време на сблъсъка ефектът на алкохол вече е бил под законовия минимум от 0,5 промила. В практиката има и друг случай, в който друг водач е осъден на 3 години затвор ефективно, след като също е причинил смърт на бременна в 5-ия месец жена, но е доказано, че е седнал пиян зад волана. Същият казус вероятно предстои и по делото срещу граничаря, който уби бебе в количка. Засега експертизите показват, че той не е бил пиян, заради което и съдът го пусна под домашен арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 2 Янко

    4 0 Отговор
    Тези хора трябва да лежат в затвора не по 3 а по 25 години!Наложителна е спешна промяна на закона защото пияниците не ги спира нищо и трепят децата ни и нас поголовно.
  • 3 `pepi

    0 1 Отговор
    хора има лесно ,колкото промила си употребил да се умножи по 10000 и така 1.5>15000 лв,взимат международния паспорт и книжката и те пускат по бързея..............кое е пи евтино???????????
  • 4 Aнархия

    1 1 Отговор
    Ami sled kato policaite ne spazvat zakona i karat pili, politicite pravqt kakvi li ne izcepki i pogazvat zakonite postoqnno i kradat, za6to podqvolite da spazvame 6..nite im zakoni koito gi za6titavat !?!?!
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Не мисля, че тези хора са за затвор. Защо да плаща за тях държавата? Те са за газовата камера направо ли за "Стола"!