2 Май, 2015 11:40 4 500 1

Висш полицай събирал незаконно досиета

  • борислав александров-
  • полицай-
  • незаконно-
  • досиета

Борислав Александров си направил архив със секретни документи

Висш полицай събирал незаконно досиета - 1
Снимка: TV7

Висш полицай незаконно си направил частен архив с документи, съдържащи класифицирана информация за разследвани от него и подчинените му лица, съобщи „Преса“.

Служителят, погазил закона, е Борислав Александров - началник на отдел „Престъпления с висока обществена опасност“ в Главна дирекция „Национална полиция“. Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова той е дисциплинарно уволнен, което от пресцентъра на МВР потвърдиха.

Вътрешната проверка срещу Александров била образувана по времето, когато служебен министър бе Йордан Бакалов. Тя започнала след анонимен сигнал, че в служебната каса в кабинета си полицейският началник държи неправомерно секретни материали от разработки. Според запознати сигналът всъщност бил от подчинен на Александров, който вероятно е знаел за тайните в сейфа.

По заповед на Бакалов била създадена комисия от служители на „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ в МВР. Още в края на миналата година хора от двете дирекции изненадващо нахлули в кабинета му и отворили служебната каса на Александров. На обиска присъствали и началници от ръководството на несъществуващата вече Главна дирекция „Криминална полиция“, към която тогава работел шефът на отдел „Престъпления с висока обществена опасност“. Данните от сигнала се потвърдили.

„Открихме секретни материали, които бяха много на брой“, обясни присъствал на обиска. По принцип Александров имал право да пази в сейфа документи, съдържащи класифицирана информация, събрана със СРС. Проблемът бил, че част от откритите в касата материали не били описвани и завеждани под номера. Освен това били ксерокопирани, и то по няколко пъти, което също е нарушение на правилата. Александров не дал смислени обяснения, спомниха си инспекторите. Касата му била запечатана, а той - отстранен от длъжност. Още в началото на тази година вътрешната проверка приключила с мнение за дисциплинарното уволнение на полицейския шеф. Той обаче излязъл в дългосрочен болничен отпуск. По тази причина заповедта за изгонването му била връчена чак на 25 март с мотив „съхраняване на секретни материали по ненадлежен ред“, обясниха от МВР.

Борислав Александров бе сочен за дясна ръка на бившия шеф на Криминална полиция Константин Титянов, а в коридорите се мълвеше също, че е близък и с други от предишното професионално ръководство на МВР. Преди да отиде в Криминална полиция, той бе шеф на отдел „Трафик на хора“ в ГДБОП. Вчера бившият вече полицай не бе открит за коментар.

От прокуратурата не потвърдиха дали той е служителят от МВР, който е бил обект на подслушване в разработката „Таласъми“. За съществуването Ӝ се разбра от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров преди месеци покрай скандала с оперативното дело „Червей“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Що за малоумна статия? Заглавието крещящо сочи за тежко престъпление извършено от полицай, а в статията ясно се вижда, че става въпрос за лов на вещици!!! Какви досиета, какъв частен архив, какви 5 лева?
    Нали ги е държал в служебната си каса и дори проверяващите казват, че имал право да ги държи там?
    Бас ловя, че съдът ще го възстанови на работа отхвърляйки смешния мотив „съхраняване на секретни материали по ненадлежен ред"!
    Тогава пак ли ще напишете статия и ще търсите ли отговорност от социоложката-министър, която го е уволнила неправомерно и дали тя ще плаща обещетението му? Аз се съмнявам, че ще пишете тогава!!!
    Обаче не знам за какво се биете в гърдите, че сте коректив на властта като им пригласяте вместо да мислите? Заглавието на статията трябва да е коренно различна, но явно на вас журналята главите ви служат само за обслужване на властта, а не да мислите с тях!!!