12 Септември, 2011 13:41 1 222 0

Разкриха десет престъпления, деветима задъжаха

  • софия-
  • десет престъпления-
  • девет задържани

Проведена е мащабна полицейска операция на територията на ОДМВР-София

Проведена е мащабна полицейска операция на територията на ОДМВР-София. Разкрити са десет престъпления, а девет извършители на противоправни деяния са задържани, съобщиха от МВР.

В мащабната полицейска операция, която се проведе в петък и събота, участваха криминалисти, служители на икономическа, магистрална, охранителна и пътна полиция на Областната дирекция на вътрешното министерство в София и 12-те районни полицейски управления.
Акцент в работата на криминалистите били противодействието на кражбите на части и вещи от МПС, обирите на домове и вили, кражбите на кабели от електропреносната мрежа. Пътните полицаи извършили засилени проверки за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата. По време на акцията в Софийско били проверени над 60 уязвими места и сборища на активния криминален контингент, около 140 увеселителни, атракционни и крайпътни заведения, 10 компютърни клубове и игрални зали, 20 обекта за изкупуване на черни и цветни метали. Униформените служители извършили над 400 рутинни проверки на превозни средства и техните шофьори и са съставили 85 акта и 60 фиша за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. Четирима водачи на МПС били спипани за шофиране в нетрезво състояние.
Криминалисти от РУП-Своге задържали трима софиянци, докато поливали растения марихуана, засадени в местността “Шагерица” край село Свидня. В хода на разследването се установило, че Ю.Т. /28 г./, Л.Г. /27 г./ и криминално проявеният им авер Т.Ч. /27 г./ засадили и отглеждали канабиса. Изкоренени били над 30 стръка с височина от 60 см до 170 см. Марихуаната била иззета, а тримата мъже – задържани с полицейска мярка за 24 часа в местното районно управление. По случая било образувано досъдебно производство по чл. 354 “В”, ал. 1 от НК.
При проверка на оперативен сигнал за съхранение на боеприпаси в дома на  54-годишния Н.Т. в с. Ябланица, местни криминалисти се натъкнали на кутия с 44 патрона калибър 7,62 за пистолет, за които собственикът не могъл да представи надлежно разрешително. Боеприпасите били иззети с протокол за доброволно предаване, а по случая – образувано досъдебно производство по чл. 339 от НК.
Ботевградски полицаи заловили двама непълнолетни, извършили кражба на метални платна от ограда на обект в индустриалната зона на града. Децата превозвали с количка отмъкнатото, когато били спипани от служителите на реда. Инкриминираните вещи били иззети, а децата признали стореното пред инспектор от Детска педагогическа стая. След снемане на обяснения, 16-годишните били предадени на родителите.
С полицейска мярка за 24 часа в ботевградското районно управление били задържани двама местни мъже, отмъкнали голямо количество метални компоненти от бившата топлоцентрала на града. Аверите били спипани из улиците на града, докато превозвали с каруца откраднатите елементи. Извършителите на престъплението – криминално проявените  С.Д. /20 г./ и И.Ц. /30 г./, който е осъждан за кражби,  били задържани в полицията за 24 часа. 
Полицаи от районното управление в Елин Пелин заловили стар познайник на полицията, отмъкнал 50 лв. от оборота на заведение на гара Елин Пелин. Криминално проявеният и осъждан, изтърпяващ присъда “лишаване от свобода”, в момента освободен, заради здравословни причини, И.Н. /23 г./ от София  бил задържан непосредствено след кражбата. Откраднатата сума била възстановена на тъжителя, а материалите по случая – докладвани на Районната прокуратура в Елин Пелин.
Стар познайник на полицията и 12-годишно момче били спипани от ихтимански полицаи при проверка на пункт за изкупуване на черни и цветни метали в града. К.А. /25 г./ и малолетният му авер пласирали металната основа на преносима бетонобъркачка в обекта, за която се установило, че била открадната от дома на собственика в село Стамболово. Извършителите на кражбата признали стореното пред полицаите. След снемане на обяснение в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, малолетният бил предаден на родителите. Другите части от откраднатата бетонобъркачка били открити в дома на единия от авторите на кражбата.
Служители на РУП-Ихтиман установили извършителите на кражба на камбаната от храм “Рождество Богородично” в село Живково. За престъплението сигнализирал кметът на селото на 7 септември. По време на акцията тримата извършители на кражбата – С.С. /31 г./, К.С. /25 г./, Й.И. /24 г./ и непълнолетно момче, всички от село Живково, били доведени в полицията. На четиримата били повдигнати обвинения, а на тримата мъже – наложена мярка за неотклонение “подписка”. В хода на разследването се установило, че крадците предали камбаната в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в София.   
Етрополски икономически полицаи спипали криминално проявен и осъждан младеж да предлага три старинни монети с нумизматична стойност в антиквариат в града. Г.Г. /23 г./ от село Равнище не представил документ за произход на монетите. Антиките били иззети. В ареста на районното управление с полицейска мярка за 24 часа били задържани Г.Г. и Д.Д. /47 г./ от с. Осиковица, който го придружавал по време на пласиране на монетите. По случая било образувано досъдебно производство.
Етрополски криминалисти заловили 21-годишен младеж, при обиска на който били иззети две топчета с по един грам канабис и  три семена от същия наркотик. П.Ц. бил задържан в местното районно управление за 24 часа.
При проверка на търговски обект в с. Габер, икономически полицаи от районното управление в Сливница иззели около 50 литра алкохол без акцизен бандерол и около 70 кутии контрабандни цигари от марките “Роялс”, “Ракел” и “ЛД”. Срещу собственика на заведението било образувано досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА