Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 14:16 1 810 0

179 задържани и 3 тона иззет кокаин

  • задържани-
  • кокаин-
  • европол-
  • „blue amber"-
  • европол

Задържането е станало в рамките на мащабна координирана операция срещу организираната престъпност в ЕС

Правоохранителните служби на 28-те държави-членки на ЕС, 11 държави извън ЕС и други международни партньори отново обединиха усилия в мащабна операция под кодовото наименование „Blue Amber", подкрепена и координирана от Европол. Операцията е проведена в периода между 21 септември и 04 октомври. В резултат от отличното ниво на международно сътрудничество са задържани над 175 заподозрени и са иззети значителни количества наркотици.

Операцията „Blue Amber"  е продължение на успешната серия от международни действия през май и юни тази година. Този път тя бе с фокус върху неутрализиране на дейността на престъпни групи, замесени в подпомагане на нелегалната миграция, трафика на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и моторни превозни средства. Информационният обмен с националните органи беше координиран от служителите за връзка на държавите-членки и международните партньори в Европол чрез 24/7 оперативен координационен център, създаден в централата на Европол.

Резултатите от операцията са: 179 арестувани лица, иззети са приблизително 3 тона кокаин и 250 кг синтетични наркотици, както и 74 моторни превозни средства. Само в Австралия са иззети 32 кг MDMA, след като са били транспортирани от Нидерландия в 4 пощенски пратки, всяка съдържаща по 8 кг MDMA, скрити в бутилки. По случая са задържани 3 лица.

В рамките на съвместните действия България взе участие в операцията със сили на  ГДБОП, ГДГП, ГДНП, ДМОС и Агенция “Митници” по линиите: нелегална миграция, трафик на кокаин/хероин, трафик на огнестрелни оръжия и трафик на моторни превозни средства (операция “LUXCAR”). Задържани са 296 души и са извършени близо 18 000 проверки на лица, МПС и митнически документи. По линия на нелегалната миграция са задържани 7 български граждани, участващи или подпомагащи незаконната миграция на чужди граждани. Установени и задържани са общо 188 нелегални имигранти (най-много от тях са задържани в опит да преминат от България в Сърбия, а втори по брой са тези влезли от Турция в България). В тясно взаимодействие между ГДБОП, Агенция „Митници”, „Български пощи“ - ЕАД, както и с две от големите спедиторски фирми в страната, бе създадена организация за засилен контрол на куриерски пратки и колетни услуги. Не са констатирани случаи на трафик на оръжие. На територията на летище София и пристанище Варна са извършени проверки на контейнери, пътници и пратки, пристигащи от Южна Америка с транзитно преминаване през европейски летища и пристанища. В хода на проверките не са открити и иззети наркотични вещества. 16 от проверените 45 434 МПС са засечени в Шенгенската информационна система, установени са и 41 издирвани в системата лица от проверените общо 64 127 души. Извършени са проверки на 67 318 документа, задържани са 8 български граждани, други 93 са отведени в районните полицейски управления за установяване на съпричастност към престъпления, свързани с трафик на хора, притежание на наркотици и на незаконно оръжие и др.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че успехът на операция „Blue Amber” извежда на преден план засиленото международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност. „Нашата работа е да защитаваме свободите на хората и това е нашият ясен и решителен отговор на престъпността по целия свят. Като част от ангажимента на Европол да направи Европа едно по-сигурно място, в бъдеще ние ще продължим да подкрепяме подобни разследвания”.
По време на операцията Европол оказа подкрепа в „реално време” чрез извършване на проверки в базите данни на организацията и изготвянето на аналитични доклади. Наред с това служители на Европол бяха командировани на различни места с мобилни офиси, които имат директен и защитен достъп до централните бази данни и аналитични средства на международната полицейска организация.

Очакват се последващи арести и иницииране на съдебни преследвания.
Поредицата от действия са в продължение на първия етап от операция „Blue Amber”, организирана и проведена по-рано тази година и която доведе до задържането на над 500 лица и изземането на повече от 2,8 тона наркотици.
Действията по „Blue Amber” са наблюдавани от Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност на ЕС (COSI), тъй като операцията бе осъществена в рамките новия Политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (EMPACT) по приоритетни области, както следва: трафик на хора; подпомагане на нелегалната миграция; трафик на синтетични наркотици; трафик на кокаин и хероин; трафик на огнестрелни оръжия; фалшифицирани стоки; измами с акцизни стоки и вътрешнообщностни измами с липсващ търговец; престъпления против собствеността; киберпрестъпност.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА