Last news in Fakti

11 Декември, 2015 14:44, обновена 11 Декември, 2015 17:10 3 737 0

Погнаха фирма до Гриша Ганчев уличена в данъчни измами за 3 млн. лв.

  • разкриха-
  • мащабна-
  • схема-
  • данъчни-
  • измами

Дружеството е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало данъчни фактури на фирма от типа липсващ търговец и е отчитало неосъществени доставки на стоки

Погнаха фирма до Гриша Ганчев уличена в данъчни измами за 3 млн. лв. - 1
Снимка: БТА

Мащабна схема за данъчни измами е разкрита от ГДБОП, съобщиха от МВР.

Съвместни действия са предприети вчера от служители на ГДБОП, съвместно с НАП и прокурори от звеното за борба с данъчни престъпления в Специализираната прокуратура. В хода на операцията са осъществени процесуално-следствени действие претърсване и изземване от три адреса на българско търговско дружество в градовете София, Варна и Ловеч. Установено е, че дружеството е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало първични счетоводни документи (данъчни фактури) на фирма от типа „липсващ търговец“ и е отчитало неосъществени доставки на стоки. По този начин дружеството е приспадало неследващ се данъчен кредит в размер на 3 милиона лева, което се явява и щета за държавния бюджет.

От офисите са иззети счетоводни документи и компютърна информация. Извършва се анализ на събраните доказателства. Предстои повдигане на обвинения.

По неофициална информация цитирана от „24 часа“ акцията е разпоредена, за да се провери “Нафтекс петрол”, дъщерна фирма на “Петрол” АД, контролирано от бизнесмена Гриша Ганчев. Тя се занимава с търговия на горива на едро.

При претърсванията, извършени на 10 декември, са иззети счетоводни документи и компютърна информация. Седалището на “Нафтекс петрол” бе преместено от София в хотел “Ловеч” на Гриша Ганчев. От местната полиция вчера не потвърдиха офисът на фирмата да е обискиран. Не съм информиран за такова нещо, от вас чувам, каза и запознат с делата на “Петрол” в София. Ганчев не бе открит за коментар.

Извършва се анализ на събраните доказателства, предстои повдигане на обвинения, заявиха от прокуратурата и отказаха подробности, за да не се пречи на разследването.

Преди седмица Окръжният съд в Ловеч е оставил без разглеждане жалба на “Нафтекс петрол” за сумата от 8 млн. долара, които фирмата трябва да върне на фалиралата КТБ.

В четвъртък в спецсъда се проведе поредното заседание по делото срещу Гриша Ганчев и още 9 души за укриване на ДДС по т.нар. Захарна афера. Процесът ще продължи на 19 януари 2016 г. с разпити на свидетели. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА