Last news in Fakti

25 Октомври, 2011 16:08 1 691 0

Организирана престъпна група е разбита при спецакция „Лихварите”

  • стара загора-
  • организирана престъпна група-
  • "лихварите"-
  • задържани

Групата, действала на територията на Стара Загора, е реализирала печалба за над 3 милиона лева за последните шест години

Специализирана операция „Лихварите” се проведе днес на територията на Стара Загора. В нея участваха служители от ОДМВР и териториалното звено „Борба с организираната престъпност”, под наблюдението на Окръжната прокуратура. Реализацията е осъществена в хода на досъдебно производство срещу неизвестен извършител - за това, че в периода от 2004 г. до 2007 г. извършвал банкови сделки – предоставял кредите в левове и евро на различни хора, срещу задължението да му бъдат върнати сумите с договорена лихва по тях.
В хода на разследването било установено, че се касае за организирана престъпна група, извършваща незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи, склоняване към лъжесвидетелстване и престъпления по чл. 253 от НК. Задържани са лидерът на групата – И.И./40 г./ и членове – С.Ж./38 г./, С.И./38 г./, Б.Т./59 г./, И.П./67 г./ и криминално проявените - Е.И./35 г./Д.К./49г./ и Х.Х./37г./
При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища, са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.
В хода на разследването станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.
Антимафиотите установили схемата, по която действала групата - отпускали парични средства на лица, вземали висока лихва и ги обезпечавали по няколко начина: запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот /веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот/. Установени са над 400 клиента на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти - собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз.
По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 млн. лева. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на шестима от групата.
Действията по разследването продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА