Last news in Fakti

16 Декември, 2016 15:22 1 923 1

Двадесетгодишни присъди за хладнокръвно убийство

  • двадесетгодишни-
  • присъди-
  • хладнокръвно-
  • убийство
Двадесетгодишни присъди за хладнокръвно убийство - 1

През юли 2016 г. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г. Георгиев (на 35 години от с. Склаве, общ. Сандански) и Р. Валеов (на 30 години, от с. Полена, общ. Симитли) за извършени от тях престъпления – убийство в условията на съучастие, държане на наркотици с цел разпространение и незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Съдът призна двамата подсъдими за виновни и им наложи наказания от по двадесет години „Лишаване от свобода“, както и да заплатят солидарно на родителите и съпругата на убития по сто хиляди лева на всеки, а на дъщеря му сто и двадесет хиляди лева обезщетение за претърпени от тях неимуществени вреди в резултат на престъплението. Те ще заплатят и разноските по делото в размер на 13 719,53 лв.

Двамата подсъдими се познавали от изтърпяването на ефективни наказания в Гърция. В затвора Георгиев разказал на Валеов за извършваната от него заедно с О. Изиров престъпна дейност, свързана с наркоразпространение. Той представил версията, че партньорът му го е „завлякъл“ с голяма сума пари, като в отговор Валеов предложил да го убие.

Пострадалият О. Изиров (на 45 години, от гр. Петрич) приживе стопанисвал кафене в с. Яворница, което се намирало в къщата на родителите му. С подсъдимия Георгиев се познавал от 2007 г. и през всички години до 2015 г., с прекъсвания през периодите, в които същия пребивавал в затворите в Гърция, двамата действали съвместно. Схемата била следната: поне веднъж месечно Георгиев лично или чрез други лица – т.нар. „мулета“, пренасял през границата с Р Гърция хероин, с който Изиров търгувал – обикновено около половин килограм на пратка. За целта наркотикът бил оставян на определено място, откъдето пласьорът го вземал. Срещите на двамата ставали в заведението на Изиров, където понякога Георгиев носел парите. Друг път ги оставял на уговорено място. Така с течение на времето покрай сделките, които извършвали, Георгиев натрупал дълг към Изиров от около 15 хиляди евро.

Към средата на 2014 г. Георгиев, след освобождаването му от затвора в Гърция, се установил на квартира в Благоевград, като Валеов се настанил при него след като се завърнал в България през декември същата година. Малко преди Нова година той отново предложил на приятеля си да убие Изиров, поради неуредени финансови отношения между тях. Георгиев се съгласил и двамата започнали да планират убийството, като решили това да стане с притежавания от наркопласьора револвер. За да се упражни Валеов в стрелба с оръжието, няколко дни преди убийството, ходили да стрелят в местността „Мочище“, землището на с. Стара Кресна. Ходили и в гр. Петрич, за да може Георгиев да покаже на Валеов кой е Изиров и какъв автомобил шофира.

Договорили се убийството да се извърши на 14.01.2015 г., когато обвиняемият Георгиев трябвало да се издължи на пострадалия. Около 18:30 ч. те отишли до уговореното място до с. Първомай, където въоръженият с револвер Валеов убил Изиров.

Около седмица след извършване на убийството, в резултат на активните оперативно-издирвателни мероприятия, подсъдимите били разкрити от органите на полицията и задържани. Впоследствие били извършени множество действия по разследването – огледи, претърсвания и изземвания в помещения, в хода на които са доказани и редица други престъпления, осъществени от двамата съучастници.

В обитаваната от тях квартира и използваната гаражна клетка били открити пакети с тревиста зелена растителна маса с различни разфасовки с общо тегло 2 473 гр. (канабис), патрони за автомат „Калашников“, заглушител и сумата от 5 000 евро, за която Георгиев в хода на разследването обяснил, че е печалба от игри на „Еврофутбол“. При повторно претърсване на жилището, в спалнята над гардероба по цялата му дължина била забелязана лайсна. В установена зад нея ниша били намерени автомат с пригодени бази за монтиране на оптически прицел, сигнално-газов картечен пистолет, пистолет „Макаров“, празни пълнители, кутийки с патрони и около 400 гр. кафяво прахообразно вещество.

Първоинстанционната присъда срещу Георгиев и Валеов подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petrich affair

    2 0 Отговор
    Дивият български Запад :)