Last news in Fakti

23 Януари, 2017 11:03 1 645 0

„Пандора“ - успешна операция на Европол

  • европол-
  • пандора-
  • операция-
  • изкуство-
  • кражба-
  • полиция-
  • трафик

Някои от спасените произведения на изкуството са с голяма стойност

„Пандора“ - успешна операция на Европол - 1
Снимки: Европол

В съвместна операция на Европейската полицейска служба (Европол) и службите за сигурност от 18 страни бе разбит канал за трафик на произведения на изкуството. Операцията „Пандора“ бе водена от полицейските служби в Испания и Кипър, съобщава Европол от Хага.

През октомври и ноември в рамките на операцията са арестувани 75 заподозрени. Общо 3561 произведения на изкуството са спасени. При половината от тях става дума за археологически паметници на културата. Само в испанския град Мурсия са открити 500 археологически предмета, 19 от които са били откраднати през 2014 г. от местния музей.

Някои от спасените произведения на изкуството са с голяма стойност, съобщава Европол и дава за пример намерената от гръцката полиция икона на „Св. Георги“ и османска надгробна плоча.

„Пандора“ - успешна операция на Европол

Целта на операция „Пандора“ е да разбие криминалните мрежи за нелегална търговия с културни ценности. В операцията са се включили и представители на ЮНЕСКО и Световната митническа организация WCO.

По време на мащабната акция са претърсени 48 588 души, 29 340 автомобила и 50 кораба.

Европейската полицейска служба (Европол) е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА