9 Декември, 2011 16:57 964 1

Наши джебчийки на коледно турне в Гърция

  • кърджали-
  • джебчийки-
  • коледно турне-
  • гърция

Преди коледните и новогодишните празници, когато по търговските обекти, автогари и увеселителни заведения се трупат много хора, наши джебчийки тръгнаха да упражняват „професията” си в Гърция. Според данни от полицейски източници в северната част на нашата съседка, десетки нашенки, професионални джебчийки преминаха границата, за да тренират пръстите си в чужбина, съобщи "Нов живот" . Възрастовата им граница варира от 6 до 50 години. Работят предимно на места с по-голямо население като Кавала, Халкидики, Тасос, Комотини. Оглеждат курортните центрове и таверните, защото там има най-много хора.

КЕЛЕПИР ОТ ПРАЗНИКА

Десетки джебчийки от ромски произход от Кърджалийско, Хасковско, от района на Смолян и Благоевград в момента бързат да се прехвърлят в Гърция преди коледните празници. За месец една джебчийска група от България може да открадне в Гърция сумата от 10 000 евро. А у нас печалбата им за същия период достига до 2 000 лева. Точна тази разлика в печалбата ги съблазнява да потеглят на турне в южната ни съседка.

За Гърция обикновено заминава елитът в занаята – млади, бели ромки, задължително облечени със скъпи одежди. Външният им вид в никакъв случай не може да ги издаде. Не харесват „обектите” им да са пенсионерки или селяни. „Работят” в заведения, където посетителите са с приходи над средната класа.

ПРЕДПОЧИТАНИЯ

Джебчийските семейства наемат квартири или пък се настаняват в хотелски стаи. Мъжете ги чакат да се завърнат с плячката за деня.

Гастрольорките предпочитат Гърция пред Турция, защото гръцкият закон за джебчийство не предвижда затвор, а само парична глоба. В Турция нещата стоят другояче. Още преди турският закон да ги застигне, джебчийките могат да преминат през „неписания закон на тълпата” на случайно преминаващи турци и това да им се отрази доста неблагоприятно на здравето месеци наред. В Гърция, ако ги хванат в крачка, вероятността да отнесат пердах е много малка. И тази разлика в двете съседни страни прави Гърция по предпочитана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН ХРИСТОВ

    0 0 Отговор
    КАКЪВ Е ИЗВОДА ОТ СТАТИЯТА,БОЯ РЕШАВА МНОГО НЕЩА.