Last news in Fakti

13 Август, 2017 14:42 1 838 1

Разбиха група за телефонни измами в Ямбол

  • ямбол-
  • измами-
  • ало-
  • телефонни измами

Задържани са четирима, двама от тях остават в ареста със 72-часови мерки

Разбиха група за телефонни измами в Ямбол - 1
Снимка: Архив

При полицейска акция в Ямбол бе разбита група за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР. В ямболския квартал „Граф Игнатиев“ са задържани „мулетата“ - 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна, в момент на прибиране на пари от телефонна измама.

Минути по-рано възрастна жена, заблудена по телефона, че помага за задържане на измамници е хвърлила през терасата две чанти, съдържащи общо около 2600 лева в различна валута. В задържаните са намерени и иззети още пари и 9 пакетчета с вещество, което на наркотест е реагирало положително на хероин.

При последвалите процесуално-следствени действия са установени и задържани и двамата извършители на измамата /т.н.„въртачи“/ - мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид.

В хода на разследването са събрани данни, че по същата схема „мулетата“ са прибрали 500 лева от измама в друг областен град. На двамата мъже от Ветово са повдигнати обвинения за извършеното престъпление и с прокурорско постановление са им наложени мерки за срок от 72 часа „задържане под стража“. Работата по случая продължава в рамките на досъдебното производство под надзора на Районна прокуратура – Ямбол. Проверява се съпричастността на задържаните към други подобни престъпления, извършени в страната.

От МВР за пореден път призовават гражданите: Бъдете бдителни! Не пропускайте в разговорите с възрастните си родители и близки да им напомняте как могат да станат жертва на измамни схеми. Измамниците използват различни сценарии, дори чрез заплахи. Постоянно променят тактиката си, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. За да постигнат целта си, те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питанката

    9 0 Отговор
    Не мога да разбера защо им крият лицата!? Напротив, господа, снимайте ги и ги разпространявайте в медийната мрежа. Аз съм на 60 години. Като дете на 6 години магазин ЦУМ закачаше на широките си колони бели кадастрони със снимки на джебчии. Клиентите се спираха, гледаха лицата им от снимките, може би е имало и имената им. Сигурна съм, че тези джебчии не са дръзвали да влизат там (поне в близко време). След това наредиха табла със снимки повече да не бъдат закачвани, защото "В социалистическото общество такива "долни" прояви не са характерни".
    Ами, че днешните измамници нали в социалистическо време са се родили и са били възпитани пак по това време.
    Показвайте им лицата, господа, показвайте лицата на престъпниците, а не на полицаите, които ги съпровождат. Защото точно те са уязвими и трябва да бъдат скрити.