Last news in Fakti

6 Януари, 2012 21:42 3 006 3

В ареста остават ромските босове за планираните убийства

  • цветелин кънчев-
  • олег янев-
  • ицо папата-
  • кирил рашков
В ареста остават ромските босове за планираните убийства - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът остави за постоянно в ареста Любомир Илиев - Къдравия, Васил Горанов- Вачето и Георги Горанов - Чамур. Това са тримата арестувани за готвени покушения, заедно с ромския бос Кирил Рашков, срещу прокурора Олег Янев, Христо Василев – Ицо Папата и лидера на партия "Евророма" Цветелин Кънчев.
Съдия Вергиния Петрова от Районния съд прецени, че за момента събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че те действително са извършили това, в което са обвинени, предаде БГНЕС.

Няма опасност да се укрият, но има реалност да извършат друго престъпление. Тази опасност е свързана и с обстоятелството, че се е обсъждало убийството на висш прокурор. Съдията прецени още, че извън ареста има опасност те да въздействат върху свидетели и да унищожат доказателства. Мярката им за неотклонение не е окончателна и може да бъде обжалвана пред градския съд на София. Ако адвокатите преценят, ще обжалва. Делото там е насрочено за 13 януари от 10 ч.

Тримата са обвинени, че са подготвяли убийствата  в от юни 2011 година до края на месец септември 2011 година в градовете Левски и София. Те "създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение".

На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това, че е подбуждал друго лице - Константин Коприешвили да убие Христо Василев – Ицо Папата. За това трябвало да получи сума в размер на 100 000 евро.

Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства. От държавното обвинение посочиха, че на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.

Малко преди обявеният начален час на делото днес страстите в залата се нажежиха. След като тримата обвиняеми бяха вкарани в залата техните близки започнаха да викат, че са невинни. По време на делото стана ясно, че Любомир Илиев е писал две жалби до главния прокурор. Това съобщи единият от двамата му адвокати – Лъчезар Таков.

В двете жалби Илиев описва какво ще се случи с него от заплахите на Христо Върбанов. Прокуратурата не е образувала дело по жалбите на Любо Къдравия, но 10 месеца по-късно образува делото срещу него, чиито основен свидетел е Ицо Папата. Константин Коприешвили дал показания и от тях става ясно, според прокурора Мартин Бешков, че Любо Къдравия го убеждавал да приеме поръчката, да проучи начина на живот и маршрута на предвижване на Ицо Папата. Освен това го уверявал, че ще го ангажира и друг път включително и за убийството на Олег Янев. В разговорите си обсъждали сума от няколкостотин хиляди евро.
Коприешвили отказва и се среща с Ицо Папата, на когото разказва всичко. Дава му и снимката. Ицо Папата също е свидетел по делото.

За убийствата на Ицо Папата и на Цветелин Кънчев мотивите са влошени отношения. Мотивът за убийството на Олег Янев, според прокуратурата, е този, че той е работил по групата на Йосиф Йосифов – Йоско, който пък бил близък на Къдравия. По делото има и приложени СРС-та. Направен е и обиск в офиса на Любо Къдравия, където са намерени вещи и 200 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чул

    1 0 Отговор
    Мале , мале сега какви л..на ще излязат за едни комбинации в прокуратурата в Плевен.
  • 2 Селена Гомес

    1 0 Отговор
    Тия м....ли направо да ги изкарат на стадиона и да ги разстрелят показно!!! Защото , така или иначе държавата ще ги "храни и облича " за сметка на данъкоплатеца!!!
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    В подобен форум написъх ТОВА,сега ще го повторя:Дано оживеят хората
    от НАКАЗАТЕЛНИЯ ОТРЯД в литературното творчество на ХРИСТО
    КАЛЧЕВ,аз ЛИЧНО знам,че ги има и са готови тези все още момчета..................и всичко ще се успокуи,
    незнам кой европеец ще дойде да разледва,че някой ИДИОТ го няма!