Last news in Fakti

18 Май, 2018 08:04 1 065 2

Арестантите в килията двойно повече от осъдените

  • затвор-
  • затворници-
  • арестанти

14 000 излежават 10 века в кафеза годишно без присъда

Арестантите, които са задържани в килиите, докато тече разследването срещу тях, са двойно повече от осъдените. Това показват данните от доклада на Министерство на правосъдието за 2017 г. Според статистика зад решетките годишно у нас престояват близо 22 000 души.

Две трети от тях лежат в килиите без присъди, тъй като разследванията срещу тях все още са висящи, но за по-голямата част от задържаните съдът е решил, че е опасно да стоят на свобода, докато се чака да стартира дело срещу тях, пресмята в. „Монитор“.

Причините за това са две – първата и най-прозаичната е, че могат да се опитат да избягат или да извършат друго престъпление, докато са на свобода. Втората е, че извън решетките често разследваните успяват да „убедят“ свидетели срещу тях да замълчат (някои от тях и завинаги – б.р.), както и това, че могат да „спомогнат“ да потънат уличаващи ги доказателства.

От доклада на правосъдното министерство става ясно, че през 2017 година у нас в следствените арести са били заключени малко над 14 000 души. Те са излежали общо 380 821 човекодни. Това прави над 10 века за една година в килиите, показват още данните на ведомството. Това означава, че средно един арестант е изкарвал по 27 дни зад решетките. В същото време от статистиката става ясно и друга тенденция – за последните 4 години броят на задържаните лица е намалял с над 2000 души за година, а в същото време се увеличава престоят им зад решетките.

348 бандити пък са успели да духнат, избягвайки решетките преди да чуят осъдителната присъда срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    6 0 Отговор
    И после защо България я съдят в Страсбург, ами защото не се разследва истински, а се правят циркове и театър при задържане на лица. Тези, които трябва да са в килиите, не са там.
  • 2 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    ЕЙ ОТ ТАКИВА ДЕТО СА АРЕСТУВАНИ ЗА ПО ЕДНА ЦИГАРА И ЗА НЯКОЙ ГРАМ ОТ ТЯХ НЕМОГАТ ДА СЕ ВРЕДАТ В АРЕСТА КОРУМПИРАНИТЕ ЗА МИЛИОНИ ЗА ТОВА ГИ ПУСКАТ И ТУЙ ЗА ТУЙ ТАМ РАЗСЛЕДВАНЕ НЯМА ЛИ ИЛИ ДА ПОНАТИСНАТ НЯКОЙ СВИДЕТЕЛ И НАКРАЯ НЕВИННИ