Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 11:11 7 114 3

Цецо Тъпото: Доктора поръча палежите

  • цецо тъпото-
  • доктора-
  • палежи-
  • коли

Кюркчийски обясни, че залял предницата на колата със запалителната течност, направил е диря встрани и я запалил

С липса на трима свидетели и отложен разпит на вещите лица продължи делото срещу обвиняемите за палежа на колата на шефа на затвора в Пловдив - Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски. Тримата бяха арестувани през декември, броени дни след палежа на автомобила на Иванов. Те са обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имат обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите, съобщи trafficnews.bg.

Пред магистратите се изправиха още пет от призованите свидетели. Първи бяха трима студенти, които непосредствено след палежа на колата на Иванов са забелязали пламъците. Едно от момчетата е живяло в блока, срещу който е станало посегателството и чийто автомобил е бил в непосредствена близост до подпаления. Нито един обаче от свидетелите не е видял как се е случил инцидентът или непознати лица, които да бягат.

Ключови бяха показанията на разследващия полицай от Криминална полиция. Същият е работел и по двете посегателства – палежите на колите на Иванов и Георгиев.

Пред магистратите той разказа, че при провеждане на оперативните дейности е получил информация, че предполагаем извършител е млад мъж на име Цецо с прякор Тъпото. Въпросното лице е криминално проявено и органите на реда бързо влезли в дирите му.

„Имахме сигнал, че живее в кооперация под наем. Проверихме достоверността на информацията, като през един от дните, когато бяха колеги пред дома му, го засякоха. Той опитал да избяга, но бе заловен. Тогава пристигнахме аз и колегите ми. Още на улицата той призна, че в квартирата му има дрога, която не е негова. Той сподели още, че има информация за двата палежа на колите. Докато изчакаме спецполицаите от сектор СПС, той разказа подробно как е запалил превозните средства и по чия поръчка”, разказа полицаят пред съда.

По думите му, Кюркчийски се е запознал със Сарийски и Господинов в затвора. Той излязъл от зандана месеци след напускането на Доктора. Последният се свързал с него, като му предложил да му помогне да си стъпи на краката. Намерил му работа.

Три месеца по-късно Господинов отново се обадил на Кюркчийски и поискал да се срещнат. Вече очи в очи Доктора накарал Цецо да свърши за него „една работа за благодарност”, а именно да запали колата на Стефан Георгиев. Първоначално Цецо отказал, но Господинов бил настоятелен, заплашвайки го, както и приятелката му.

В уговорената нощ Доктора му дал 7-литрова туба с бензин и му казал, когато свърши работата, да му изпрати съобщение „палец”. През това време ще бъде с компания в заведение в Кючука за прикритие. За „мръсната” работа му дал и 100 лева.

„Кюркчийски обясни, че залял предницата на колата със запалителната течност, направил е диря встрани и я запалил. Тези обяснения се потвърдиха и от видеокамери в близост до мястото на палежа. Дни обаче преди палежа Цецо засякъл в кафене в Кючука Господинов и Сарийски. Приближавайки се към тях, за да ги поздрави, станал свидетел на разговор, в който се споменават думите „палеж”, „лека кола” и „Геца”. Геца е прякорът на шефа на охраната на затвора – Стефан Георгиев. След идването на Цецо разговорът бил насочен в друга посока”, разказва още разследващият.

20 дена по-късно Доктора отново търси Цецо. Отново със задача да запали кола, този път на Божил Иванов. И пак със заплахи за живота му, Цецо бил принуден да драсни клечката на второто превозно средство.

„Този път Доктора не му е дал бензин, защото Цецо е имал такъв вкъщи. Причината е била трета поръчка от страна на Господинов, а именно - да запали джип БМВ на военен, който дразнел Господинов с начина си на паркиране. До посегателството не се е стигнало, защото собственикът на немското возило отсъствал. С този бензин Цветан е запалил джипа на Иванов. Механизмът е бил идентичен с този на палежа на Георгиев”, допълни служителят на Криминална полиция.

Той добави още, че при изземване на мобилния телефон на Кюркчийски се е установила комуникация между него и потребител „Доктора”. В хронологията се виждали още и гласови съобщения.

Последвал обиск на къщата на Александър Господинов в Цалапица. Под керемидите полицията намерила амфетамини. Така последвал арестът на Доктора.

Тези думи на разследващия полицай бяха атакувани от защитата на Господинов. Адвокат Йорданов поиска доказателства за това дали наистина е имало среща между Сарийски и Господинов и се усъмни в думите на Цецо. Оказало се, че камери в заведението е нямало и за срещата се съди само по думите на Цецо.

Пред съда се изправи и още един ключов свидетел – Антонио Мицев. Криминално проявеният и осъждан мъж е бил първият арестуван след палежите. Той е бил заподозрян за извършител. На 1.12. той е получил обаждане от служител в затвора, че има нужда от превоз. Отивайки пред вратите на зандана, униформени са го задържали и отвели в Първо районно. Там той е бил разпитан и освободен. Още тогава той е споменал на разследващите, че дни преди палежа на джипа на Иванов Доктора и Цецо го посетили пред дома му. Там те го разпитали къде живее шефът на затвора, улицата и точното местонахождение. След получената информация двамата потеглили с колата на Доктора, а ден след палежа Мицев се сдобил със съобщение: „Оправихме се с това, намерихме го”, последвано от статия за посегателството.

„Говореше се, че Сашо е подготвял палежите. Аз познавам и тримата обвиняеми, но не съм комуникирал с тях отдавна. Последно Сарийски и Господинов ги видях в края на лятото на заведение в Кючука. Със Сашо се чувахме често. В един от разговорите ни той спомена, че готвят задържането му заради наркотици и мисли да бяга в Италия”, заяви пред съда Антонио.

В залата бяха прочетени първоначалните му показания, дадени след палежа. От тях става ясно, че Господинов му е предлагал заедно да пласират амфетамин и трева. Що се отнася за палежа, Мицев е споделил, че Жабата се е свързал с момче от затвора, за да разпитва за адреса на Стефан Георгиев.

След разпитите защитата на Александър Господинов направи искане за изменение на мярката за неотклонение спрямо подзащитника си. Йорданов изтъкна, че вече една година Господинов е в затвора, макар да има нови доказателства и факти по случая, оневиняващи клиента му. Искането му обаче бе порязано от магистратите.

Делото ще продължи отново през новата година, когато ще бъдат изслушани вещите лица, както и неявилите се днес свидетели. Един от тях е Цветан Господинов – Батмана, чиито показания уличиха тримата обвиняеми. Той е в безизвестност и обявен за издирване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пискюлбаши

    13 0 Отговор
    Тъпото, Жабата, Батман, Кавала,да им имам прозвищата.
  • 2 123

    23 4 Отговор
    Цецо Тъпото да не става дума за ЦвЦв
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.