Last news in Fakti

28 Май, 2019 08:57 2 473 10

4 г. затвор за шофьора, убил двама при гонка със 150 км/ч

  • бършен-
  • гонка

Инцидентът е станал на 21 февруари 2016 г. на летище "Бършен"

4 г. затвор за шофьора, убил двама при гонка със 150 км/ч - 1
Снимка: БГНЕС

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха наказание от 4 г. затвор за Н. Ф., причинил смъртта на двама души докато шофирал лек автомобил на летище "Бършен" край Сливен, съобщиха от ВКС. Решението не подлежи на обжалване.

На 27 май 2019 г. във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наказанието.

Инцидентът е станал на 21 февруари 2016 г. на летище "Бършен". Тогава Ф. шофирал със скорост от 149 км/ч. при разрешена за лек автомобил скорост на движение извън населено място от 90 км/ч. По непредпазливост причинил смъртта на двама и средна телесна повреда на трети. Осъден е на 4 години затвор и му е отнета книжката за срок от 4 години.

Делото във ВКС е по касационни жалби на подсъдимия Н. Ф. и на частните обвинители и граждански ищци срещу присъдата на Апелативен съд - Бургас.

На първа инстанция - окръжeн съд в Сливен Филипов с присъдата по н.о.х.д. № 520/2017 г. е осъден на четири години затвор и заплащане на по 200 000 лева на гражданските ищци Р. Д. и С. Д.

Тричленният състав на ВКС пише в мотивите си, че фактите по делото са правилно установени, проведеното въззивно и първоинстанционно производства са протекли при спазване на процесуалните правила.

Според ВКС касационната жалба на подсъдимия е неоснователна, тъй като въззивната инстанция е изложила достатъчно аргументи в подкрепа на своето решение.

Относно спора за мястото на катастрофата от ВКС са категорични, че след като на бившата летищна писта не е предвидено друго (предназначение) от общинската администрация или от ползвателите на имота, то единственият и закономерен извод е, че при ползване, санкционирано или не, се прилагат правилата за движение по пътищата.

Според тричленния състав на ВКС е безспорно, че мястото на инцидента не представлява населено място по смисъла на § 6, т. 49 от ЗДвП и от това обстоятелство се прави извод, че за пътните превозни средства от категория "В" максимално допустимата скорост е от 90 км/ч., с каквато следва да се движат извън тези места, пишат от съда.

Според магистратите са неоснователни и твърденията за явна несправедливост на наложеното наказание, което е към минимума на подобни присъди. Те са категорични, че наказанието трябва да се изтърпи ефективно, за да се изпълнят целите на закона.

Подсъдимият се е проявявал като не твърде дисциплиниран водач, избраната от него скорост има решаващо значение за настъпване на този толкова тежък резултат. Поведението на провинения може да бъде коригирано само чрез изтърпяване на наказанието, смятат съдиите. Според тях така се гарантира и превенция.

С Решение № 62/15.05.2019 г. по наказателно дело № 83/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила присъда № 147/22.10.2018 г. по в.н.о.х.д. № 186/2018 г. на Апелативен съд - Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 1 Отговор
    4 години за двойно убийство, за клетата Иванчева, 20 годинки за пипане на пари. Смех!!!

    Коментиран от #3

  • 2 ДДРОнег

    32 0 Отговор
    Килърите в България не използват пистолет, а кола - рискуват или условна присъда, или една-две години ефективно ...
  • 3 ДДРОнег

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Всъщност Иванчева пипала ли е парите?! Там изобщо какво се доказа, след като и главният свидетел се отказа?!
  • 4 злобар

    13 0 Отговор
    И той ли е бил пенсионер ? Защото идиотите и мошениците си бършат задниците само с възрастните шофьори !
  • 5 Димитър

    18 0 Отговор
    Браво! А нещо затворче, тва онова за уродите стависки и местан няма ли да има?!?!

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    17 0 Отговор
    Първо: 4г. за двойно убийство е изключително малко. В Германия миналата година осъдиха двама за убийство на пенсионер при гонка и присъдите са две доживотни, макар че само единият е ударил пенсионера.
    Второ: за първи път чувам летище да се класифицира като извънградски път, защото било извън града и да се приема, че имало ограничение на скоростта?!? Напротив, това стриктно не е част от пътната мрежа и не подлежи на никакви ограничения, може да кара всеки, без значение има ли книжка или не, това е ясно за всички участвали в гонки на пусти писти и прочели закона. Не знам този съд как така тълкува местоположението и определя максимална скорост на движение. Това задължително ще падне във всеки съд в ЕС. Все тая е дали ги е убил по непредпазливост на черен път в някоя нива или на това летище и по същата логика може да наложат глоба за превижена скорост на всеки кросов мотор каращ из полето. Това е пълна глупост.
  • 7 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър":

    Ставински уби и инвалидизира невинни хора след сериозна употреба на алкохол и превишена скорост, той заслужава доживотен затвор, а не условна и да си гледа бебето необезпокояван. Селска и запусната писта не е част от пътната мрежа, това го знае и всяко дете, как съдията измисля ограничение и правила за движение на писта, идея си нямам. Не приемам твърдението, че понеже нещо имало асфалт и било извън града автоматично има ограничение от 90км/ч, да ама е по-широко от магистрала, това значи ли, че важи ограничението за магистрала от 140км/ч? Как може такава глупост да твърди съда? Ако се случи това в градски условия, да, дайте му доживотна дори, но след като е на писта няма как това да се тълкува като път. По тази логика навсякъде по света ще се съдят при смъртни инциденти по пистите, каквито се случват понеже точно затова са направени, да се движат с висока скорост. Съдете го за причиняване на смърт по невнимание, но не и за превишаване на скорст на писта и да измислят глупост.
  • 8 гост

    5 0 Отговор
    важното е че са се претупали на писта, далеко от населените места.
    Същите гонки се правят и в градовете, където евентуалните жертви нямат нищо общо и не са искали да имат..
  • 9 Сливналия

    0 3 Отговор
    Познавам случая. Доста се говореше по него в града. Наистина съжалявам за загиналите момчета. Летище Бършен тогава беше отворена за всеки. И си пробваха коли. Има си правила. Да не правиш резки завои и да блъснеш някой. Ние сливналиите си ги знаем. Ама момчетата от Бургас са направили тази опасна маневра при която засичат подсъдимия и катастрофата е налице. Сега ще провалят живота на младото момче в тоя затвор. А реално нито е искаш, нито е застрашавал някой. Ама нали трябва да има изкупителна жертва.
  • 10 Именно

    3 0 Отговор
    Да не би за по-голяма бройка да дават отстъпка?
    Ако да, колко биха ми дали за 240 наведнъж ... един следобяд в ареста?