15 Юли, 2019 20:40 42 069 34

И бандитите избягаха от Слънчев бряг

  • слънчев бряг-
  • престъпност

От началото на сезона в курорта са засечени само два грабежа на златни синджири от туристки от чужбина

И бандитите избягаха от Слънчев бряг - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Крадците са насочили усилията си по къмпингите по Добруджанското Черноморие. Това показват наблюденията на ОД на МВР – Добрич, този сезон. В началото на юли неизвестни задигнаха каравана с румънска регистрация, паркирана в къмпинг „Крапец“, пише "Монитор".

Местните твърдят, че румънски туристи пристигат с кемпери и каравани, позиционират ги на къмпинга и ги оставят тук с месеци. Ходят си през седмицата на работа в Румънско, а през уикендите идват на море. След кражбата на караваната, на следващия ден пък беше разбит и обран автомобил „Тойота“, отново паркиран в къмпинга в Крапец.

Регистрирани са и няколко разбити и обрани автомобила около местността Дълбока. Норвежки турист бе окраден в Балчик, собственик на магазин в Албена пък залови крадла на местопрестъплението – в момент, когато жената опитала да свие няколко бански костюма.

Не е за вярване, но Слънчев бряг вече не е Меката на бандитите

Най-големият морски курорт, който се славеше от години като гнездо на всякакви престъпници, този сезон е спокоен. От началото на лятото се наблюдава рязък спад на престъпността. Докато в други години всеки ден в полицията се жалваха поне дузина туристи, това лято сигналите се броят на пръсти, казват униформени. До момента в курорта има регистрирани не повече от 50 - 60 дребни престъпления, предимно кражби, и то на оставени без надзор чанти и вещи.

„Става въпрос за кражби на телефони, фотоапарати, видеокамери и портфейли. Джебчийските кражби са много малко, а кражби от хотелски стаи почти няма. В повечето случаи туристите признават, че са оставили някъде вещите си или са ги забравили, а когато се върнали да ги потърсят, те липсвали", коментираха ченгета, работещи на терен в Слънчев бряг. Има и много куриозни случаи, в които се оказва, че всъщност кражба няма, а "окрадените" просто са прекалили с алкохола и нямат спомен къде са си оставили чантите или парите.

„Имахме съвсем наскоро такъв случай с английски турист. Дойде човекът и пусна жалба, че бил обран, докато лежал на плажа. Откраднали му чантата, хавлията, даже и ключовете от хотелската стая. Колегите тръгнаха по плажа, обикаляха там, където е бил, разпитваха свидетели. В късния следобед, когато туристите напуснаха плажната ивица, се оказа, че хавлията, чантата и всичко останало си стои на пясъка. Намерихме всички вещи. Англичанинът отскочил до близкото заведение, почерпил се, после се преместил на друго и всъщност забравил къде си е оставил хавлията и вещите", разказа криминалист.

От началото на сезона в курорта са засечени само два грабежа на златни синджири от туристки от чужбина. И двамата извършители са заловени почти на място. Единият обирджия е дребен бандит от Хасково, а вторият - криминално проявен от Сливен. Към момента няма дори и жалби от таксиметрови шофьори за надути сметки, отчитат униформени. Зловещият "балконинг" също отсъства от криминалните сводки. За щастие от началото на сезона до момента няма нито един скочил от хотелската си тераса. Липсват и жалби на обрани от проститутки, които други години бяха ежедневие. Дори и изтърканите джебчийски кражби са намалели драстично.

„Сезонът по Черноморието започна спокойно, по-добре от миналия по отношение на криминогенната обстановка. Подготвили сме се, отчитаме по-малко престъпления. Мерките дават резултат. Но ако се наложи, имаме готовност и за промяна на организацията", заяви шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

По неофициални данни престъпността в региона е спаднала с близо 20% в сравнение със същия период на миналата година. Спокойната обстановка е резултат на дългогодишна работа по всички възможни фронтове, смятат униформените. Целият курорт Слънчев бряг е опасан от край до край с видеокамери, а полицаи на велосипеди настигат за секунди крадците и обирджиите.

За спада на престъпността голяма роля играят и охранителните мерки, които бяха въведени по трите плажни ивици. Всички са осветени с мощни лампи и нощем ивицата е светла като ден. На всички плажове концесионерите са назначили и денонощна жива охрана. Момчетата сноват непрестанно по пясъка и зорко дебнат за джебчии.

„Крадците си знаят, че има денонощна охрана, и рядко се осмеляват да припарят към пясъка“, твърдят от плажа. Все пак рискът от обири в най-големия курорт си остава. Най-опасно е времето на зазоряване, когато подпийнали туристи в неадекватно състояние излизат от баровете. В тези критични точки следят униформени, но рискът си остава по пътя от дискотеката до хотела. Чужди туристи се опитват да заработват като бандити, докато разпускат на почивка в Слънчев бряг. Куриозните случаи не са много, но са показателни, че кражбите и обирите не са патент на родните апаши, твърдят полицаи.

Най-често чужденците крадат от хотелите чинии, чаши, хавлии и спално бельо. Другият тип провинения са свързани с опит за измама. Тарикати се опитват да избият парите си за почивка, като лъжат, че са били обрани. Те пускат официални жалби в полицията, вземат удостоверение, че е започнало разследване, а като се приберат у дома, искат обезщетение от застрахователите си. „Имали сме случаи, в които даден турист е пуснал жалба, че от стаята му са откраднати голяма сума пари, лични документи, часовници, фотоапарат, мобилен телефон и други вещи. Ние започваме да работим по случая, а след няколко дни колегите ги хващат на летището на тръгване и се оказва, че описаните вещи са в багажа им“, коментираха криминалисти.

Преди четири години в Слънчев бряг имаше изключително куриозен случай, при който 25-годишен шведски турист нападна таксиджия и го заплаши с нож след скандал за сметката. Екшънът костваше на чужденеца 24 часа арест за хулигански действия. Други двама западняци пък обраха друг таксиметров шофьор, като му свиха целия оборот и избягаха, докато изчаквал на червен светофар.

Преди години полицията засече и банда от седем румънци, които вилняха в ролята на магистрални бандити. Групата обра 62-годишен мъж от Варна на пътя до Иракли. След бърза засада на полицията обирджиите бяха арестувани в района на Слънчев бряг.

Джипове и каравани задръстват плажовете

Джип и три каравани – на българи и на румънци, паркираха преди дни до водата на един от най-забележителните плажове по нашето Черноморие и един от най-красивите в Европа – Болата. Чужденците твърдели, че не знаели, че е забранено.

Болата е резерват и предстои РИОСВ – Варна, да наложи глоби. Най-много нарушения се извършват на къмпинга в Крапец. Върху плажа и дюните има каравани, кемпери, палатки и всичко друго. През уикендите ситуацията става бедствена, когато се изсипят стотици автомобили от Добрич. На сезон къмпингуващите тук стигат до 20 000 - 30 000 души. Някои каравани стоят на пясъка от май до септември. Местата за бивакуване в община Шабла остават четири: Дуранкулак - север, северно и южно от Крапец и в южната част на Тюленово.

Общината осигурява там контейнери за смет и химически тоалетни, както и почистване и косене на терените. Туристите заплащат по 2 лева на ден за 10 кв. м използвана площ. Край Крапец брегът е широк, а плажът – огромен. На юг от нос Шабла има местности, в които достъпът на коли и каравани е много лесен, образуват се цели караванни селища и контролът е много трудно осъществим. Получава се и следният парадокс. Собственици на каравани чинно заплащат таксата, но няма как да паркират в определеното за бивакуване място, тъй като пътят е много тесен и да мине подобно превозно средство по него е мисия невъзможна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    89 20 Отговор
    Най-после добри новини от Слънчев бряг..!?
  • 2 бандитчето

    76 12 Отговор
    Да бе, и един мормот завиваше шоколада.

    Коментиран от #21

  • 3 2882

    172 6 Отговор
    Че как няма да спадне престъпността то няма кого да обират
  • 4 ФАКТ

    76 5 Отговор
    Към 9часа сутринта пуснахте статия за рускиня, дето ни изтипосала по техните сайтове заради джебчийките във въпросния курорт, а сега разправяте, че подобен род кражби почти няма. Явно рускинята е попаднала на последните индивиди от изчезващ вид! ТА ако е вярно, трябва да обявим джебчииките за защитен вид, че току сме ги загубили.
  • 5 Иван

    63 8 Отговор
    Ех съсъпаха я таз държава брейййй

    Коментиран от #9

  • 6 Оня с рикията

    28 6 Отговор
    Па они ги изпозастреляа. Къ нема дащ изчезнат?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 поредния

    40 6 Отговор
    който обяснява колко е хубаво на л@йноморието...ами не е и няма да бъде и всякакви 'вип' тикви взеха да правят кампания да се върнат туристите на нашето море...ама няма да е
  • 11 Прогноза

    52 3 Отговор
    Скоро по родното крайбрежие за крадене ще има само шезлонги и чадъри.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    37 3 Отговор
    Как няма да се разбягат ? Като са станали повече от туристите в Слънчака!

    Коментиран от #23

  • 14 Миризлив пор

    20 3 Отговор
    Болата по незнайни критерии го направиха резерват, няма табели няма нищо, отиваш идват някакви и ти обявяват че си нарушител. по Крапец и Шабла същата работа - няма нищо обявено черно на бяло къде може и къде не, има желаещи, искат да си платят, намират някъде място и хоп - "ама вие сте нарушител".
  • 15 Дедо вия

    26 2 Отговор
    Ми ще избягат я,при тия цени на услугите кво се чудите
  • 16 непознат

    30 2 Отговор
    Нормално, в Слънчев бряг, няма никого. Кого да обират, мвр веднага че работили много и няма престъпност. ДА АМА НЕ. Там в момента просто няма никого, те си изгониха туристите със ДЕБЕЛИТЕ ЦЕНИ, честито.
  • 17 Бай Ганю

    51 2 Отговор
    Г-жо Атанасова колко ти платиха да лъскаш "бастуна" на родното Черноморие?! На всички им е ясно че на българите им писна и в момента привеждат наказателна операция като налагат тотален бойкот на българският летен туризъм. След 15-20 години истински бандитизъм по родните курорти дойде време всеки да си плати сметката у сега е ред на българския мутротуризъм. Като се изплатят на народа , превъзпитат и си припомнят че клиента трябва да се уважава и почита може и да започнем да си харчим парите по родните курорти. И не забравяйте , че българина се позамогна / работейки и печелейки в чужбина/, пообиколи и видя света и не е вече онзи ЦУРВУЛ какъвто ви се струва че е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Патриот

    18 0 Отговор
    Тъкмо щях да пиша "къде го намериха този турист в Слънчака? Голямо търсене ще е било", пък тя ква била работата.
  • 20 ХИТЛЕР

    29 4 Отговор
    Довечера по новините...Боко тиквата с изказване: "Преборихме престъпността в слънчака"...
  • 21 qwerty

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "бандитчето":

    То вече няма станиол. Само на големия Тоблерон има.
  • 22 ФАКТ

    18 1 Отговор
    А как ги наказват тези бандити ???? За да се сведат до минимум,трябват най-тежките наказания !!! А то е затвор,с най-тежкия труд !!! Мургавите джебчийки-по същия начин:в затвора и да работят тежък труд,да видят що е работа !!!! Да им се отнемат къщите,които направиха с кражби и да не излязат от затвора !!!Аз не знам,дали джебчиите са в Затвора !!!

    Коментиран от #27

  • 23 Супер си е нашето море

    14 34 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Като не си ходил скоро в Сл.Бряг замълчи.Нямало хора,няма хора в твоето село.Ходете си в Гърция с доматите и ракията,още по-добре,Тъп бил Сл.Бряг не е тъп,ами се искат кинти за там.Но бай Ганьо иска с 20лв. да мине на ден,няма как да стане.Ходом Марш към Гърция 4 човека да си разделяте една салата от 10€.

    Коментиран от #34

  • 24 Минаващ от тук

    20 0 Отговор
    Рекламата върви с пълна сила. Ще връщат туристите на Слънчев бряг. Значи в Балчик с един ограбен турист престъпността по-висока от тази в Сл.бряг!? Вярват ли си!
  • 25 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    КИТАЙЦИТЕ ИМАТ СЛЕДНИЯ ИЗРАЗ : " ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ЖИВЕЕШ В ИНТЕРЕСНО ВРЕМЕ " !!!!!!!!!!!!!?
  • 26 Мунчо

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "dido":

    Всички селяни взеха да ходят по гръцките села в Халкидики.То си ги влече. А че нашето море вече не става това е ясно. Но и в Гърция като кажете става само по островите. Другото е като нашето.
  • 27 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "ФАКТ":

    Не , не са , защото си плащат...на когото трябва.
  • 28 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Чистките са само до определено ниво т.н. избирателно чистене на терена. Бушоните изгарят, главните остават. На народа му промиват мозъците и го карат да величае управляващите! Чист популизъм ,независимо колко голяма е държавата. Населението обича да бъде заблуждавано и да живее в т.н. фючърсна утопия.
  • 29 Иван

    4 1 Отговор
    Ами не е луд този, който яде баницата, а този който му дава да я яде.Така, че само санкций до дупка. 70лева по 5 дена са 350лв и то само за един човек. А с 350лв на охридското езеро за 4 човека се спукваме от барбекюта и пиене за 5дни плюс невероятното спокойствие и приличните условия само доплащам още 120лв тва е нищо в сравнение с тука
  • 30 11ап

    9 0 Отговор
    А цените на ,,минералната вода и шезлонгите" не е ли Обир!
  • 31 КОЧА

    1 0 Отговор
    И ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ИЗБЕГАТ СКОРО - ОТ ТАЗИ ДРЖАВА - МАЩЕХА ......
  • 32 Нема хора нема и банди

    5 0 Отговор
    Остана само бетон, разорани дюни и тук, там някой джип се къпе!Ха ха!
  • 33 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    ТОВА Е ТРАГИЧНО И ОЗНАЧАВА ЧЕ НАИСТИНА НЯМАМЕ ТУРИЗЪМ
    ТОВА ЛЯТО
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.