Last news in Fakti

21 Септември, 2019 19:08 4 838 8

Това е българинът, осъден на 9 г. във Великобритания

  • темида-
  • съд-
  • великобритания

Британската полиция в акция срещу кибер измамите

Това е българинът, осъден на 9 г. във Великобритания - 1

37-годишният българин Светослав Дончев е осъден на девет години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk. Експертът беше екстрадиран във Обединеното кралство, за да му бъдат повдигнати обвинения и пледира виновен пред съда в Саутуорк в Лондон.

Разследващите попаднаха на следите на Дончев, когато откриха имейл адрес в компютърните файлове на осъден хакер, информира cps.gov.uk. Когато той бе арестуван в дома си в Плевен, където живеел с родителите си, българските и британските полицаи откриха уличаващи го данни на неговия компютър.

Обвиняемият е създал уебсайт скриптове, които наподобявали на истински уебсайтове на 53 компании. Целта е била да се помогне на престъпници да измамят хората, които си мислели, че имат работа с истинските сайтове на компаниите. Благодарение на измамата били откраднати и личните банкови данни на жертвите.

Самият българин обаче не е крал тези данни, а просто е предоставил средства на други да извършват подобна кражба, каза прокурорката по случая Сара Дженингс, цитирана от "Канал 3".

"Дончев не e откраднал банковите данни сам, той е доставил средствата други да го сторят", заяви Сара Дженингс. "Той може да се е почувствал, че е извън измамата, но подробното полицейско разследване и това успешно обвинение показва, че ние ще се доберем до всички замесени в онлайн измами, ще ги екстрадираме, ако са в чужбина, и ще ги изправим пред съда на Обединеното кралство", каза обвинителката.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умните кражби

    14 4 Отговор
    ги правят българи,"другите" берат железу!
  • 2 месара

    18 1 Отговор
    и къде е точно, щото не го виждам?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кю на трапезата

    3 1 Отговор
    Когато пърдиш гледай прозорецът да е широко отворен.
  • 5 Иво

    1 1 Отговор
    Айде сега пачите от т.н. Хелзински комитет да гракнат вкупом !Как може българин да лежи в затвор за измами?! Незабавно освобождаване! Нищо, че не е от боята, това пак се пише за актив на шутовете от Комитетчето!
  • 6 Иван

    4 0 Отговор
    И тоя е вълшебник май!
    Или са му дали готови скриптове и малък комисион.И беднякът се е хванал на въдицата.41.6 милиона са отишли някъде и вече са похарчени.И тогава го хващат и всичко е точно.
    Така става правосъдие-демократично и неизбежно сигурно!
    Като е шматка ще опере пешкира и ще се самоо.еси накрая.
    Ще намерят на босия цървулите 41.6 милиона са си ги гепнали собстенниците на саитовете.
    Те са вълшебниците!
  • 7 Шерше льо вулгар

    3 0 Отговор
    Е, ще го осъдят разбира се....няма да му дадат Нобел я......
  • 8 Шамара

    0 0 Отговор
    Марийче ама сериозно си тъпа мисирка! Къде е Българина ма ? Нещо не го видях!