Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 17:00 2 497 6

Болногледачка източи спестяванията на възрастна пловдивчанка

  • болногледачка-
  • теглене-
  • пари-
  • карта

От смеката на Елена липсвали над 9000 лева

Болногледачка източи спестяванията на възрастна пловдивчанка - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

2 години условно с 4 години изпитателен срок получи болногледачка, която източи дебитната карта на възрастна жена в Пловдив. Елка Александрова системно е теглила пари от сметката на дамата, а причината била лошото ѝ финансово състояние и грижата за баща ѝ, съобщи trafficnews.bg.

През 2017 година Елена Кацарова, предвид напредналата си възраст и обстоятелството, че живее сама, наела Елка да се грижи за нея . Болногледачката имала достъп до всички стаи в жилището на пострадалата, понякога оставала да спи там. Докато се грижела за възрастната пловдивчанка, Елка имала финансови затруднения. Освен това баща ѝ бил здравословно не добре и за него също полагала грижи. Така един ден решила да вземе картата на Кацарова и да изтегли пари от нея. Така и сторила. В последствие върнала парите, но не след дълго отново изпаднала във финансов колапс. Отново теглила и отново връщала до един момент, в който спряла да връща парите. Това било през 2019 година, когато е подаден и сигнал до полицията за кражбата на парите. От смеката на Елена липсвали над 9000 лева. Това били спестяванията ѝ.

Днес Елка Александрова се изправи пред съда. По време на разпоредителното заседание тя призна изцяло вината си и поиска съкратено следствие.

„Няма по-голям затвор от съвестта ми. Много съжалявам. Имах нужда и изтеглих парите. Грижех се за баща ми. Върнах ги и пак ми се наложи. После не можех да ги върна. В момента съм изплатила на Елена 3500 лева от общо 9220 лева. Смилете се над мен, дайте ми шанс. Гледам малкото ми внуче. Сутринта плаках, защото го оставих на 88-годишната ми майка. Няма кой да гледа детето. Ще върна парите, всичките”, заяви през сълзи Елка.

Оказа се, че Александрова и друг път е била съдена. Става дума за престъпление в транспорта. Тогава е получила 6 месеца условно. Стъпвайки на този факт от прокуратурата поискаха ефективно наказание. Иван Спиров пледираше за 1 година лишаване от свобода при общ режим, като към това наказание той поиска да се присъедини и предишното осъждане от 6 месеца. Прокурорът настоя и за глоба от 1000 лева.

„Елка Александрова е извършила общо 29 тегления от картата на Кацарова в рамките на две години. Пострадалата е ощетена с 9220 лева, като парите от части действително са върнати. Като смекчаващо вината обстоятелство може да се посочи, че Александрова е била в много тежко финансово положение, което я е подтикнало към престъплението”, заяви прокурор Спиров.

За условно осъждане пък пледираше защитникът на Елка – адвокат Георги Ламбов. Той посочи, че предишната присъда на клиентката му е била за коренно различно престъпление. Юристът изложи още, че жената съжалява, че е върнала част от парите, както и моментната ѝ ангажираност.

В крайна сметка последната дума има Окръжен съд. Елка бе наказана с 2 години условно с 4 изпитателен срок. По думите на председателя на състава, повдигането на обвинението спрямо Елка, както и последното теглене на парите, са станали след изтичане на изпитателния срок от предходното осъждане. Именно това позволява наказанието лишаване от свобода да бъде отложено с изпитателен срок.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 2 Отговор
    Това ще е масова практика след ваксинацията.
  • 2 123

    7 1 Отговор
    Какво значи условно? Поне половин година да мете улиците за без пари.

    Коментиран от #4

  • 3 Пустиняка

    9 0 Отговор
    За кокошка няма прошка...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    условна но пред БОГ условна не важи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.