Last news in Fakti

11 Декември, 2012 09:58 17 074 13

49 души са задържани досега в рамките на операция „Шок“-2 /обновена 17,35 ч./

  • сканиращи устройства-
  • задържани-
  • "шок 2"

Международната операция за  издирване и задържане на лица с влязла в сила европейска заповед за арест се  осъществява съвместно  от органите на реда в България и Италия, в сътрудничество  с Европол, съобщиха от МВР. Мащабната международна полицейска операция, която има за цел неутрализиране на голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с  електронни платежни инструменти, стартира днес. Тя се реализира с участието на италианската „Пощенска и съобщителна полиция” в Рим, Пескара и Терамо, оперативни служители от Карабинерите в Рим и Остия и представители на Европол.
В ход са полицейски действия в градовете София, Стара Загора, Добрич, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново. Задържаните в следобедните часове  на територията на България и Италия в рамките на операцията са общо  49 души, като по-рано сутринта бе съобщето за 32-ма.

Задържаните са за  източване на банкомати със сканиращи устройства на територията на цяла Европ, уточни  "По света и у нас" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В България най-много задържани има в област Пловдив. В Италия са задържани осем българи, шестима италианци и една румънка.

Установени са основните членове на престъпната организация и механизмът й на действие. Изяснено е, че групата се е специализирала в „клониране“ на електронни платежни инструменти. При разследването, водено от “Пощенската и съобщителна полиция “ на Италия и ГДБОП, е установено,  че организацията се състои от около 80 члена - всички те с ясно определени функции и задачи. Всяко звено имало и свои скиминг-комплекти. Престъпната група поръчвала скимиращата техника главно от български граждани.
В процеса на работа италианските служители установили, че основното манипулиране на банкоматите се е извършвало на територията на Италия, както и в други страни от ЕС – Испания, Германия и Словения. В хода на операцията е документирана престъпната дейност на българите, занимавали се с манипулиране на АТМ устройства на територията на Италия, Полша, Дания и Германия.

При предприетите претърсвания на офис на фирма в с. Строево, Пловдивско, антимафиотите открили работилница за скимиращи устройства. Намерени са множество матрици за производство на части и детайли, наподобяващи тези на банкоматите – калъпи за производство на пластмасови детайли, фиби, тип топки, лайстни, усти, пластмасови елементи, наподобяващи вход за АТМ устройство, флаш-памети, RAM-памет, компютърна конфигурация, 3 харддиска, 4 калъп-матрици за изработка на части от банкомат - от тях 3 за изработка на уста за вход на карта на АТМ и 1 за изработка на клавиатура и бутони за банкомат, метални бутони с цифри и надписи OK и STOP, множество заготовки, наподобяващи различни части от банкомат.

В същото село, при претърсване на домовете на задържани, са иззети пластмасови детайли - различни по цвят, наподобяващи вход за банкомат; 4 флаш-памети; 2 RAM-памет; 3 детайла, оборудвани с микрокамери и батерия; кабел с метален накрайник; компютърна конфигурация; 10 пластмасови усти, множество компютри, мобилни телефони и др.

В жилища и работилници в София също са открити части и детайли, предназначени за банкомати. От всички адреси, на които са извършавани процесуално-следствени действия, са иззети компютърни конфигурации, италиански фишове от банкомат, телефони, части и детайли за манипулиране на банкомати.

Към 17,34 часа от МВР съобщиха, че до момента са задържани общо 47 български граждани, от които  у нас - 34-ма с Европейска заповед за арест. Някои от тях са криминално проявени. Италианските власти са задържали в страната си още 8 българи, 6 италианци и румънка – членове на престъпната група, а в София 5-ма са настанени в полицейския арест в рамките на 24 часа.

Действията по разследването продължават. Операцията е част от предприетата от министерството стратегия за „предпразнично почистване“ чрез противодействие на престъпността.

Първата операция "Шок" се проведе през 2011 г. срещу група, източвала банкови карти в Европа. При нея в началото на тази година бе арестуван в столичен мол 46-годишният Стефан Кленовски, който бе издирван с европейска заповед.
В началото на март с решение на Софийския градски съд Кленовски бе екстрадиран в Италия. Месец по-късно обаче той е бил освободен от италианския съд и се върнал в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор
    ima tolkova izmet za zatvorite che niama kade dase zatvoriat
  • 2 Съгласен

    1 0 Отговор
    Да затворят първо измета от Парламента!
  • 3 комитата

    1 0 Отговор
    като няма място в затворите има стадиони строяване там и разстрел като в чили и всичко ще си дойде на мястото .
  • 4 slavi

    0 0 Отговор
    Да видиме колко ще лежат,ако въобще ги окошарат.

    Коментиран от #9

  • 5 Бат Станчо

    0 1 Отговор
    На последната снимка е показан чертеж от матрица за бъркалки за кафеавтомат, та какво са искали да покажат не се сещам, но явно и те не знаят!

    Коментиран от #7

  • 6 red

    0 1 Отговор
    Искам да ми кажат "умните" полицаи каква информация ще извадят от RAM памета, дето са я показали на снимката.

    Коментиран от #8

  • 7 Владислав Пенчев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Станчо":

    Нали не мислиш, че ще купят и поддържат цял шприц за пластмасови изделия само за да произведат 50-100 части за банкомати? Вероятно е цех за пластмасови изделия и произвеждат и други неща.
  • 8 zsivko

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "red":

    Точно това и аз се питах. Ама те прости лейки.
  • 9 ВАНЦИ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "slavi":

    4-5 човека са вцас останалите по два шамара и даги пускат
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    Каквато държавата-такъв и народа !Каквото повикало-такова се обадило !Ако бяхме нормална държава с нормално заплащане на труда и нормална трудова ангажираност престъпленията от такъв характер щяха да са в пъти по-малко.Европа ни разби икономиката, и ни пробутва боклуците си- това е отговорът от бедните страни...Тези са ги хванали, но след тях други ще се появят.В природата празно няма...
  • 11 Смешника

    0 0 Отговор
    Абе , ма...а му да е.., защо ги хващате? Оставете ги да шетат в чужбина! По добре озаптете битовата престъпност в България, че от нея не можем да се пазим! Какво ме е.., че ограбвали кредитни карти? Аз карти нямам - ще ми ограбят голия...!
  • 12 фен

    0 0 Отговор
    аз нито карти видях нито чипове а в телефоните и флашките има сигурно музика и тем подобни.правят се само медиини арести за пред народа и европол.
  • 13 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    БРАВО МОМЧЕТА!КРАЙНО ВРЕМЕ Е НИЕ ДАНЪКОПЛАДЦИТЕ ДА СМЕ
    ДОВОЛНИ,ЧЕ ПАРИТЕ ОТ ХОРАТА/ДАНЪЦИ/СА ЗАЩИТЕНИ!..............
    ТРЯБВА ПОЛИЦАИТЕ ДА ЗАЩИТИТЯТ ЗАПЛАЩАНЕТО СИ,СПОРЕД
    МИНИМАЛНТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ около 300 лв.,колко е трагично!,а......