2 Февруари, 2022 12:35 5 862 18

Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там

  • българин-
  • присъда-
  • гърция

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020-та година получава европейска заповед за задържане

Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

49-годишен мъж е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по думите му, без да е стъпвал в Гърция. В момента излежава присъдата в Старозагорския затвор. Че е осъден научава след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция. Венелин Тодоров и адвокатът му доказват, че той не е ходил в Гърция. По време на делото, той не е бил призован, нито е имал защитник. Адвокатът на Венелин коментира, че вече се наблюдава тенденция в южната ни съседка при издаване на присъди, без да са спазени европейски изискванията за призоваване ,съобщи Нова ТВ.

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020-та година получава европейска заповед за задържане. Той разказва за случая си по телефона: ”Обвиняват ме в трафик на хора в Гърция. А аз въобще не съм стъпвал във Гърция. Беше ми предложено през 2013-та да возя някакви хора в Гърция аз отказах, дадох телефона на един мой познат, който извършва таксиметрова дейност и му казах че има клиент, който иска да закара някакви хора, ама нито съм знаел за какви хора, нито нищо. Той се е свързал с него съответно му е дал човека някакъв ван и е превозил тези хора. Това е връзката с мен, че съм дал един телефонен номер въобще не съм знаел за какво става въпрос, но не съм имал никакво участие и не съм стъпвал в Гърция. Аз въобще не съм напускал България. Нито сте организирал трафик на хора? Нито съм организирал по никакъв начин. Абсолютно нищо общо нямам с това”.

„Към края на 2020-та година месец ноември в Стара Загора пристигна европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на република Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години лишаване от свобода и 80 хил. евро глоба. И се оказа, че той е бил задочно осъден, без да присъства на съдебното заседание, без да упълномощи адвокат, без по какъвто и да е начин да съумее да си защити правата”, посочва адвокат Тихомир Василев.

Старозагорският окръжен съд отказал да предаде Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от Гърция, намаляват присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото преминава и през Апелативния съд в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 те ми да да ама не

    69 6 Отговор
    За съжаление нашата държава е мащеха и позволява такива съдебни изстъпления на гърците! Този нито е първия нито, ще е последния, правят, ксквото ди искат, защото няма никаква ответна реакция от държавата! И защо е в затвора при този правен абсурд!?!?
  • 2 Display

    50 5 Отговор
    Е на ви върховенството на закона в най чистия му вид........
  • 3 Гърците тълкуват правото

    49 5 Отговор
    Както на тях им е угодно
  • 4 Роза

    38 5 Отговор
    Вероятно е нямал пари да си наеме адвокат!Ако всичко,което казва,е вярно,той трябва да бъде оправдан.А за всичкия тормоз и нерви,които е изживял,едва ли някой ще му плати!
  • 5 гост

    46 1 Отговор
    Абе яко вървим към дивия запад,ама да видим...
    То и тук задочните осъждания са практика. Питайте пострадалите от ЧСИ.
  • 6 един друг

    11 24 Отговор
    Да бе, вЕрваме му, точно така е станало. Това, че адвокатът му е създал някаква версия, която минава в България, не означава, че е така. Ако познаваш гръцката съдебна система няма да говориш такива глупости.

    Коментиран от #8, #16, #17

  • 7 бахо

    25 4 Отговор
    Стари византийски номера.Такива са си те.Само огън и меч ги оправя,както едно време,впрочем.Кажи му грък и повече не го обиждай.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шефа

    17 1 Отговор
    Факти,много сте елементарни Бе,три пъти в статията повтаряте едно и също.Първолак щеше да се справи по добре.
  • 10 Къде е омбутсмана

    10 0 Отговор
    Това е пълен абсурд
  • 11 Насрещен иск

    23 1 Отговор
    В европейския съд за гражданските права. Обезщетението най-налко милион евра
  • 12 Ivan

    23 7 Отговор
    Има шанс за спасение, рефрендум за излизане от ЕС и НАТО.
  • 13 Сори

    11 2 Отговор
    Как не можаха да сбъркат с Бойко Методиев Борисов...и глоба 8млрд евро...
  • 14 Анонимен

    12 4 Отговор
    Абе баш си има за какво. Като са хванали трафикантите, при разпитите кой, какво, защо, къде, кога излиза и нашия хубавец, като посредник и сега реве. Може да няма пряка връзка,но по нишката горят всички.
    Ей с такива закони ще набутаме и нашите политици "крадци" на топличко.
  • 15 ИВАН

    4 1 Отговор
    Абе и на копърките не им е чиста работата, заслужава си малко пандиз дори само за това, че е таксиджия, ама кви са тия 60 год. - това адекватна присъда ли е
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Йо Несбьо

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "един друг":

    Ако познаваше Гърция, нямаше да говориш глупости! Гърците ни мразят и газят както си поискат. За да влезем в ЕС трябваше да подписваме документи, че нямаме териториални претенции към гръцкото Беломорие и Западна Тракия, защото ги беше страх, че ще си ги поискаме. Ти знаеш ли, че хора, които бяха родени в Гърция, преди 2007 направо ги сваляха от автобуса?! Колко българи лежаха по затворите в Гърция за няма нищо... За гърците е важно да има виновен...

    Вероятно ще трябва да се заведе насрещно дело по отговорността на държавата и да се търси обезщетение от Страсбург.

    Коментиран от #18

  • 18 Прав си.

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Йо Несбьо":

    И си сигурно оня изстрит ком.8,а мой комент.беше 16 и беше почти следен:Загубил си един личната карта и...получил доживотна присъда(бил е към 70-те,или по-малко) в Гр.ция.И това поради факта,че някой го намерил,купил камион на тая карта и карал мигранти(бех писал м-а-н-г-а-ли и изстрит).Та въпрос ми беше до шестия,той на местото на загубилия лична карта и попаднал в гръцки арест,или затвор колко дена би карал там,дорде го освободи Консулхт(наш консул) в Тесалоники.А дали биха му обърнали особено внимание,т.е.по-скоро да изпалнят нареждането му(както да кажем на някой друг консул,на друга даржава консул)?