8 Юни, 2022 11:06 1 543 1

НСлС пое разследването на влаковата катастрофа

  • загинали-
  • влак-
  • камион-
  • катастрофа

На място са загинали двамата машинисти - на 47 г. и на 57 г., и 48-годишният шофьор на камиона. И тримата са от Видин, казаха техни колеги

НСлС пое разследването на влаковата катастрофа - 1

Екип от следователи от Националната следствена служба пое разследването на тежката катастрофа край Гара Орешец, при която загинаха трима души, след сблъсък на влак с тежкотоварен автомобил, каза пред журналисти Иван Тренчев, следовател от Националната служба. Под наблюдение на Видинската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство по неотложност по случая.

До тъмните часове на вчерашния ден експерти, следователи и полицаи извършваха първите огледи на мястото на инцидента, районът бе отцепен и движението бе блокирано, съобщи БТА.

Тренчев уточни пред журналисти, че влаковата композиция е била от 4 вагона и локомотив и във влака са пътували 52 души. След удара локомотивът се е деформирал, първият вагон е дерайлирал. Камионът, натоварен с инертни материали и общо тегло близо 50 т. е идвал от близка кариера, правейки завой стъпва на жп прелеза и се сблъсква челно в идващия влак. В следствие на удара камионът се е преобърнал, баластрата се е разпиляла, каза още следователят.

На място са загинали двамата машинисти - на 47 г. и на 57 г., и 48-годишният шофьор на камиона. И тримата са от Видин, казаха техни колеги.

Трима пътници са били леко ранени и веднага им е оказана медицинска помощ на място от пристигналите екипи на спешна медицинска помощ.

Бързият влак от Видин за София се е движел с допустимата за този участък скорост, каза пред журналисти Иван Тренчев. Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза в момента на извършване на процесуалните следствените действия работеше, но тепърва експертите и следователите ще изясняват дали е работила и се е задействала по време на инцидента, уточни Тренчев.

Той каза още, че след като екипът от следователи събере всички доказателства и огледът приключи, ще може да изясни и механизмът на самото произшествие, както и други обективните обстоятелства - дали се касае за човешка грешка, техническа неизправност или нещо друго.

Движението в жп участъка бе блокирано и предстои вагоните да бъдат изтеглени от мястото на инцидента и пътят да бъде освободен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eдин

    10 0 Отговор
    Пусто бързане и неспазване на тия елементарни правила! Прелеза си е прелез и влакът ВИНАГИ е с предимство! Преди преминаване, водачът на ППС е длъжен да се убеди, че към презела не приближава релсово превозно средство, независимо от положението на бариерите, светлинната и звукова сигнализация! Пише си го ясно в ЗДвП, а и е близко до акъла! А пък на неохраняем ЖП прелез си е още по-задължително! Ако не ти пука за твоя живот, не означава, че заради теб трябва да гинат невинни хора, както в случая с машинистите! Ама в България нещо акъла и нормалното мислене са на изчерпване, за съжаление!