14 Септември, 2022 09:25 1 840 16

Ясен Тодоров: Има данни, че Георги Семерджиев се е отплащал на полицаи

  • георги семерджиев-
  • катастрофа-
  • убийство-
  • черни връх

От всички събрани данни до момента става ясно, че той е бил сам в автомобила. Безспорно е и че Симона Радева му е помагала да се укрие. Тя е подсигурила влизането в жилището му

Ясен Тодоров: Има данни, че Георги Семерджиев се е отплащал на полицаи - 1

Разследването на случая „Семерджиев“ върви към финализиране, потвърди в ефира на „Тази сутрин“ Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

Той не е учуден, че Георги Семерджиев е шофирал със 166 км/ч, както сочи авто-техническата експертиза. Чакат се заключенията от психиатричната експертиза, както и още няколко технически.

От всички събрани данни до момента става ясно, че той е бил сам в автомобила. Безспорно е и че Симона Радева му е помагала да се укрие. Тя е подсигурила влизането в жилището му.

Има ли полицейски „чадър“ над Семерджиев?

„Тези, които са му помогнали, освен Симона Радева, не са полицейски служители и това стана ясно още преди два месеца“, категоричен бе Тодоров.

Разпитани са десетки служители на МВР по това дело и предстои обстойно разследване какви връзки е имал Георги Семерджиев със служители на реда.

„Предполагам, че колегите са изискали документите по материалите по огласената от МВР проверка, при която е установено, че 40 служители на МВР са извършили според тях дисциплинарни нарушения“, поясни още Тодоров.

По думите му, след като е образувано досъдебно производство, има данни, че Георги Семерджиев се е отплащал на полицаи.

Тодоров заяви още, че със сигурност той не е бил защитен свидетел. Възможно е да е бил свидетел по някакво наказателно производство, но той лично няма такава информация.

Законодателни спънки

По думите на зам.-директора на Националната следствена служба има два проблема в разследването, които лично той е установил.

„Има законодателен пропуск в Наказателния кодекс. Георги Семерджиев ще има обвинение за това, че е причинил смърт след употреба на наркотици, че е причинил смърт на повече от две лица, че е избягал от местопроизшествието и че е управлявал, без да има правоспособност. Но петият квалифицират признак е ПТП-то да е станало на пешеходна пътека, а в случая то става на тротоар, което е още по-тежко. Законодателят обаче не е предвидил по-тежко наказание, ако стане на автобусна спирка, на зелена площ или градинка, например", обясни Тодоров.

На 8 юли той е предложил на една от парламентарните групи да бъде поправен този законодателен пропуск и на 11 юли такъв законопроект е внесен в Народното събрание. По думите му обаче нищо не се е случило след това.

"Вторият голям проблем е процесуален въпрос – длъжни сме да разясним правата на наследниците на загиналите момичета. Само че бащата на едното момиче е чужд гражданин на страна, която не е в ЕС. Той има брак с майката, но преди детето да се роди той я е напуснал, не поддържа контакт с нея и момичето. Но ние сме длъжни да го издирим и да му разясним тези права. Ако не го направим, това ще е процесуално нарушение. Правим всичко възможно да установим този човек, но какво правим, ако не го намерим“, попита Ясен Тодоров.

"Когато не успеем да го установим, считаме, че делото може да влезе в съда, но може да има съдия, който превратно тълкува закона и да върне делото или да се спре производството и лицето да излезе", допълни той.

Тодоров призова за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и когато наследник на пострадал не може да бъде установен или издирен, да му се назначи служебен повереник и процесът да върви.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симона Радева

    16 2 Отговор
    Георги Семерджиев нито го знам нито съм го чувала! Не лъжете хората че съм му носила стълба! Всички в полицията знаят че се е качил с "летящо килимче" , не сте ли чели "Хиляда и една нощ"!
  • 2 Маринов

    15 2 Отговор
    Семерджиев е невинен, колата е била открадната и крадеца е катастрофирал докато Семерджиев спи в къщи.
  • 3 Кучето на танкиста

    13 2 Отговор
    Пък тоя Ясен Тодоров колко е кух, не е истина. Чак ми става тъпо, че такива капацитети ни управляват. Освен това си е част от ОПГ-ГРОБ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НеЯсен

    22 0 Отговор
    Данни има, а милиционери в затвора няма! Само приказки за рокади и някакви смешни размествания от едно РПУ в друго. Докога така, бе другари милиционери?!
  • 6 Гузен е

    14 0 Отговор
    "Гузен негонен бяга" - казва народа. Как Ясен Тодоров попадна на мястото на произшествието по време на разследването? Може би причината е кеша
  • 7 Ясене

    15 0 Отговор
    не говори глупости. Вече такова нещо като "отплащал" няма. Истината е че много висши служители и надолу по йерархията са "съдружници" в престъпния бизнес на инвеститори, мутри, пласьори, сутеньори. Хората като Семерджиев движат нещата "на терен". Средния и по-низш състав на МВР осигурява "спокойствие", обикновено на хотелите и ресторантьорите и събира такса за това. Не напразно когато се получи "издънка" цялото МВР скача да запушва "пробойните" , като се ангажират прокурори, съдии и адвокати. С една дума цялата правова система работи на "високи" обороти да прикрие проблемите на престъпниците. А когато се налага да "изгори бушончето" , както е случаят Семерджиев, много внимателно се прикриват следите на "участниците" и няма осъдени. Просто има разместване на служителите. Та така.....

    Коментиран от #9

  • 8 Тома

    10 0 Отговор
    А този се е върнал от почивката в Гърция в пет звезден хотел на който нощувката струва хиляди евро.Кой ли беше му е платил на този тракторист
  • 9 Точно

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ясене":

    Сега кой продължава на мястото на "генералския внук"? Защото живота продължава и бизнеса не може да спре!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    7 0 Отговор
    Делото върви към финализиране,но няма никакво предварително производство за ръководни полицейски корумпета,които разпъват чадър над наркотрафикантите!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пипи Чорапчето

    7 0 Отговор
    Тъй, тъй... "отплашал се на полицаи", "съдията може да върне делото", само не разбрах "доблестната прокуратура" къде е в схемата?
    Питам, щото барабар с "отплатените полицаи", едно от първите лица дето беше цъфнало на мястото, беше един прокурор! Там имаш ли коментар, шефе на следствието?!
    В този случай - пък и в много други - няма неоплескани!

    Коментиран от #15

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    СЕМЕРДЖИЕВ е бил ЩАТЕН доносник на МВР
  • 15 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пипи Чорапчето":

    Да има отговор за военния прокурор който беше на мястото на престъплението " Минавал със семейството си по това време и слязъл от колата да види какво става"! Този ни взема за големи агънца! По закон дори и президента да е там няма право да влиза в границите на местопрестъплението ,произшествието ,право имат само разследващите!
  • 16 Това е голяма мистерия

    3 0 Отговор
    Че има още много като Семерджиев и че мафията си има държава. Това сигурно у тайна от световна величена. Затова България е това което е днес Р А З Р У Х А