Last news in Fakti

19 Септември, 2022 15:35 1 764 9

Удар на митниците: Иззеха недекларирана валута за над 1,6 млн. лв

  • недекларирана валута-
  • митници

При проверки на три товарни автомобила и на две леки коли на ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Дунав мост"-Видин и ГКПП "Кардам" са намерени 319 275 британски лири, 210 000 щатски долара и 251 000 евро с обща левова равностойност 1 618 835 лева

Удар на митниците: Иззеха недекларирана валута за над 1,6 млн. лв - 1

Пет случая на недекларирана валута разкриха митнически служители в рамките на по-малко от две денонощия през уикенда - 17-19 септември, съобщиха от Агенция "Митници".

При проверки на три товарни автомобила и на две леки коли на ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Дунав мост"-Видин и ГКПП "Кардам" са намерени 319 275 британски лири, 210 000 щатски долара и 251 000 евро с обща левова равностойност 1 618 835 лева.

В четири от случаите валутата е открита в конструктивни кухини на превозните средства, а при петия случай пътниците укрили парите в багажа и дрехите си. На 18 септември, на "Капитан Андреево", пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Турция.

По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина в шофьорската кабина митническите инспектори откриват пакети с британски лири в банкноти с различен номинал.

Общото количество на откритата валута е 319 257 британски лири с левова равностойност 714 470 лева. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

На същата дата при две отделни проверки в района на ГКПП "Дунав мост" 2 при Видин митнически служители установяват 186 000 евро - с левова равностойност 363 784 лева в два товарни автомобила, пътуващи със стока от държави от Западна Европа към Турция.

Шофьорите - турски граждани, не са изпълнили задължението си да декларират пренасяната от тях валута при запитване от митническите инспектори. При последвалите щателни проверки митническите служители откриват съответно 100 000 и 86 000 евро в конструктивни кухини на кабините на двата товарни автомобила. На водачите са наложени санкции.

Ден по-рано - на 17 септември в района на ГКПП "Кардам" недекларирана валута е открита и в автомобил с украинска регистрация, пътуващ от Турция за Украйна.

При извършената физическа проверка митническите служители откриват в кутията на въздушния филтър три прозрачни полиетиленови торби с доларови банкноти на стойност 200 000 щатски долара.

Още 10 000 долара митническите инспектори намират в жабката на колата. За установената недекларирана обща сума от 210 000 USD - с левова равностойност 413 452 лева на водача на автомобила е съставен акт по Валутния закон.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    БРАВО

    Коментиран от #3

  • 2 Живи и здрави

    7 0 Отговор
    Догодина пак да опитат! Държавата има нужда от пари, още повече партиите, електората трябва да се забрани с 50-так, кебапче и бира Камеминджа!
  • 3 Лягай да спиш

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще ти спрат пенсията търтей!
  • 4 Кмета

    3 0 Отговор
    Пращайте я директно за помощ на пострадлите от наводненията !

    Не да тормозите хората да дарявт и да събират капачки !
  • 5 Иван

    4 1 Отговор
    Готово събрахме за увеличение на пенсийте.
  • 6 Ром Бакарди

    3 1 Отговор
    Туй са парете на кралицата. Приди да фърли топа, е дала нареждане де що има паре кеш из Европата, да са занесат у виликубританиа. Да, ама не. Наште шарифи на границата са кат хора-скенери и кучита-пазачи. Идновременну. Сичку киризят и сичку фащат, тънга мънга да си ги нямами.
  • 7 незнайко

    2 2 Отговор
    Никъде досега не е споменавано какво става с конфискуваната валута !!! Сега ще е същото !!! Не си мислете, че ще влязат в ХАЗНАТА в общия КЮП !!!
  • 8 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Ей много добри наще митничари ....чудя се къде отиват после тия пари ?!?
  • 9 Митев

    2 0 Отговор
    Хазната се напълни,стига да не изтекат към някоя от корумпираните партии....