Last news in Fakti

12 Януари, 2023 05:29 2 444 2

Старозагорският съд отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър

  • съд-
  • екстрадиране-
  • стара загора-
  • колцентър-
  • германия-
  • криптовалута-
  • софтуер

Той предлагал на потенциални клиенти софтуер за търговия с криптовалута

Старозагорският съд отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър - 1
Снимка: БНТ

Поредното искане за екстрадиция българин, работил в колцентър. Този път става въпрос за младия мъж, арестуван в Стара Загора по искане на германските власти, предаде БНТ.

Окръжният съд в Стара Загора и днес не взе решение по казуса. Съдиите обаче отказаха да искат от германската прокуратура доказателства по същество.

Преди месец ви разказахме историята на момчето, което условно наричаме Иван. Той е бил оператор в кол център и е предлагал на потенциални клиенти софтуер за търговия с криптовалута. Оказва се, че колцентърът е бил нает да предлага този софтуер от две търговски дружества, които са регистрирани в Швейцария и Германия.

Именно тези две чужди дружества са продавали софтуера, а след това са присвоявали вложенията на своите клиенти. Германските власти, обаче подвеждат под наказателна отговорност най-ниското ниво - операторите, които са предлагали продукта на потенциални клиенти - а не от тези, които са продавали софтуера окончателно или пък от тези, които са присвоявали парите чрез измама.

Съдът не взе решение днес, защото в един от документите е посочен номер на разследването, различен от този, който съществува в Европейската заповед за арест, с която Иван е поискан. След двукратно настояване от адвокатите, които бяха подкрепени от прокурора, съдът склони все пак да поиска прокуратурата в Германия да коригира тази неточност.

Съдът отказа да иска доказателства, от които да стане ясно в какви точно престъпления е обвинен Иван, кога и къде евентуално са извършени те, както и по какъв начин, за да може да се направи извод дали изпълнявайки задълженията си по трудов договор, въпросният младеж би могъл да извърши престъпление.

"Нашата цел като защитници не е да пречим на правосъдието на Германия или на България, а просто за създадем необходимите гаранции, че това лице ще бъде изпратено и ще му бъдат спазени процесуалните права, когато бъде съдено в Германия. Отказът на съда означава, че делото ще е решено, без да е изяснено от фактическа страна и без да е отговорено на всички въпроси, които са предвидени в нашия закон за екстрадицията и европейската заповед за арест. Тоест, дали една теза ще бъде уважена или ще бъде отказано нейното изпълнение", обясни адвокат Камен Новиков.

Очевидно решението ще се вземе само на базата на това, че има издадена Европейска заповед за арест, в която се твърди, че има извършено престъпление - т.е. на формално основание вероятно ще предадем на чуждо правосъдие поредния млад българин.

Мотивите, с които съдът у нас отказа да иска тези доказателства, останаха неясни - остава усещането, че по-скоро се цели случаят да приключи в рамките на посочените в правилата 90 дни, вместо да се вникне в дълбочина и да се вземе решение според наличните доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    16 1 Отговор
    Много ясно, че малкия ще го отнесе. Те, западняшките евреи нали за това са наели такива "бушончета" като него.
    Сега ще го окошарят, а ония с големите носове и провиснали уши, ще потриват дяволито ръчички и ще замислят нова игра.
    И са ми най-смешни такива българи дето ми се фукат ,как детето им било голем хакер от малък и за това сега работел за "една западна фирма". После големи сълзи ръсят, обаче.
  • 2 Фриман

    24 0 Отговор
    И за какво плащаме данъци? После, като ти трябва помощ от държавата тя даже не иска да разбере дали си виновен, а целият правосъден апарат подскача пред ЕС на задни лапи, като гладен помияр. Докато българинът не осъзнае, че на първото място винаги трябва да стои интереса на гражданите, закона и чест, все така ще правят каквото си искат.