Last news in Fakti

22 Август, 2013 16:46 4 820 0

Момиче отърва 100 камшика, заради секс преди брака

  • малдивите-
  • секс-
  • присъда

Оказва се, че то всъщност е било изнасилено от доведения си баща

Момиче отърва 100 камшика, заради секс преди брака - 1
Снимка: Уикипедия

Върховният съд на Малдивите отмени наказанието от 100 удара с камшик, наложено на 15-годишно момиче по обвинение, че е правило секс преди да се омъжи, съобщава Би Би Си.

Висшите магистрати решиха, че то е било неправомерно осъдено за извършването на полов акт с мъж преди да сключи брак. В хода на делото се оказвало, че момичето е билo изнасиленo от доведения си баща, който е подсъдим за деянието си.

Оправдателната присъда на Върховния съд слага точка на продължило над година съдебно дело, в което излязоха на бял свят стряскащи истории.

Казусът започва да се разплита едва след като полицията открива бебешки труп, заровен в двора на къщата, където 15-годишното момиче живеело с доведения си баща на остров Фейдху. Разследването установило, че девойката е била изнасилена от пастрока си и дори му родила дете. Доведеният баща собственоръчно удушил бебето и да прикрие следите от кръвосмешението го убил и заровил.

Името на момичето не се споменава по юридически причини. На по-долна съдебна инстанция то беше осъдено на 100 удара с камшик, защото предбрачният секс е забранен със закон на Малдивските острови. То също така е било обвинено по време на разследването за изнасилване, че е тя доброволно и случайно е правила секс с друг мъж.

Присъдата от 100 камшика предизвика сериозно възмущение сред правозащитните организации. Правителството на Малдивските острови тогава се опита да успокои духовете от присъдата, и заяви, че осъдената ще изтърпи 100-те удара с камшик след като навърши 18 години.

Междувременно председателят на Амнести интърнешънъл за Азия и Пасифика Поли Тръскот заяви, че членовете на организацията са доволни от това, че момичето ще бъде пощадено от наложеното й нечовешко наказание, продиктувано от нелепи обвинения.

Тя дори определи наказанията чрез бичуване като садизъм и нехуманно отношение. Тръскот призова малдивското правителство да отмени този вид наказание по възможно най-бързия начин.

Според нея е недопустимо човек въобще да бъде съден за правенето на секс преди да е сключил брак.

Малдивите са архипелаг в Пасифика с население от 400 000 души. В правната система на страната са съчетани елементи от ислямисткия закон шериата и правото на Британската общност, наследено от времето на колониалния период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА