Last news in Fakti

2 Септември, 2013 18:36 2 850 0

В Германия съдят за убийство 92-годишен бивш офицер на SS

  • германия-
  • втора световна война-
  • съд

Сиерт Бруйнс е съден за убийството на холандски боец от съпротивата през 1944 г.

В Германия съдят за убийство 92-годишен бивш офицер на SS - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският съд започна дело срещу бившия офицер на SS  Сиерт Бруйнс, за убийството на холандски войник от съпротивата от преди 70 години, съобщава Би Би Си.

92-годишният мъж е заплашен от доживотна присъда, ако вината му за убийството, извършено през 1944 г. ,бъде доказана. Инцидентът се е случил докато роденият в Холандия германец е патрулирал на холандско-германската граница.

Процесът, който се провежда в западния немски град Хаген, е един от последните по рода си в Германия.

Роденият в североизточния  холандски град Гронинген, Бруйнс е един от последните нацистки военнопрестъпници заловени в Германия. Друг бивш офицер на SS- Хайнрих  Боере получи доживотна присъда през 2011 г. за убийството на трима холандски цивилни граждани по време на Втората световна война.

Сиерт Бруйнс е обвинен за убийството на Алберт Клаас Дийкема, който е бил прострелян 4 пъти в гърба в пограничната зона Апингедам. Заподозряният вече призна, че е бил на мястото на събитието, но отрече той да е стрелял по жертвата. Той е съден по случая заедно с още един заподозрян, който обаче вече е мъртъв.

След края на войната Бруйнс е прекарал живота си в Германия. Местните власти  обаче отказват да го депортират  в Холандия, където да бъде съден за предполагаемите си престъпления. През 80-те години на миналия век заподозряният вече е бил осъден от германски съд на 7 години затвор, за убийството на 2-ма братя-евреи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА