Last news in Fakti

13 Юли, 2023 15:22 3 007 12

Разбиха престъпна група, принуждавала с физическо насилие, заплахи и психически тормоз жертвите си да проституират

  • опг-
  • сексуална експлоатация

Задържани 6 лица, обвинени за ОПГ са 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест

Разбиха престъпна група, принуждавала с физическо насилие, заплахи и психически тормоз жертвите си да проституират - 1

Спецоперацията по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация е проведена на 11 юли т.г. под наблюдението на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на хора“ и отдел „Разследване“ в ГДБОП, заедно с колегите им от Плевен, служители на ГДЖСОБТ и на РУ – Етрополе.

Извършени са множество процесуално-следствени действия - обиски на шест лица, претърсвания на четири жилища и шест автомобила. Иззети са голям брой набор от документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, голямо количество златни накити, преносим компютър и флаш памет.

В рамките на извършеното разследване е установен механизмът, по който е действала организираната престъпна група - доминиращият в момента метод „Ловърбой“ - В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формира доверие и подчинение.

При визираното ОПГ е характерно, че участниците в престъпната схема използват физическо насилие, заплахи и психически тормоз, както по отношение на жертвите на трафик, така и по отношение на техни близки и/или свидетели на престъпната дейност, след опити да се откъснат от трафиканта, или при неподчинение и слаби приходи.

Набирането на жертвите се осъществява чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи. Те основно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на ФР Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите сексуалните услуги.

Специализираната операция е втора в рамките на текущата година и досъдебното производство, която касае лица - част от реорганизирана по-мащабна организирана престъпна група, спрямо които са проведени действия от ГДБОП - МВР през месец април 2023 г.

По реда на ЗМВР са задържани 6 лица на 11.07.2023. В хода на работа по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест. Пет лица се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Продължава активната работа по установяване на мрежата от жертви на организираната престъпна група и при необходимост да им бъде предоставена специализирана помощ. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 3 Отговор
    От лилавите ли са?

    Коментиран от #8

  • 2 Късно е обаче

    26 6 Отговор
    Украинките завземат всички постове, заедно с македонките в Германия, нашите вече не се котират!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    10 1 Отговор
    " доминиращият в момента метод „Ловърбой“". - Злодей! Злодей! Гаврещи се злодей с духа и тялото на човек!
  • 5 ХАХАХА

    21 3 Отговор
    Значи набирането на лица за сексуална експлоатация директно по една от фащските телевизии не е забранено,но намиращи на ниво по елементарни експлотатори е подсъдно? Изобщо защо си правят труда да се задържат такива лица и да се акцентира ,че потърпевшите са от по долни социални слоеве.? Да се обърне внимание на т.н вип ,за които цяла България знае какви са и каква професия упражняват.

    Коментиран от #10

  • 6 Доротея

    6 20 Отговор
    Е-ееее, ми! Сега е демокрация! Нали трябва да се препитават госпожиците и господата да се удовлетворяват съществено! Забравихте времето, когато милиционерите стрижеха, режеха коси и поли, и пращаха в лагери или в някой затънтен край! Това ли искате?! Мен 57 година ме натовариха на една Молотовка с дружките и хайде в Делиормана за 3 години да помагаме на ТКЗС - то! Най красивата, имаше една Бриджитка се моли на началника да я пусне, готова на всичко, той вика качвай се твойта мммм.. , няма аз да отивам в заточение! Сетне стана по легално и осигурявахме ученията на Варшавския договор! Влизаме в ресторанта - всички офицери стават прави! От Лайпциг до Владивосток!

    Коментиран от #9

  • 7 Трак

    26 1 Отговор
    За такава из-мет само смъртни присъди
  • 8 Посетител

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Аз и още един (към момента, в който пиша) "колега" имаме "терминологично" несъгласие с Вас: не са "лилави", а "виолетови":-)!
  • 9 Теидора

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доротея":

    Или в Делиормана, или на магистралата?! ?Съчувствам Ви, ако за Вас други алтернативи липсват...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знаещ

    9 0 Отговор
    Щом е намесена плевенската полиция значи нищо няма да излезе от делото!
  • 12 а к.к.

    1 0 Отговор
    арестуван ли е?