Last news in Fakti

26 Юли, 2023 12:36 1 672 3

Българка е обвинена за киберпрестъпление за 14 млн. евро в Германия

  • българка-
  • киберпрестъпление-
  • германия

Според адвокат Мария Милушева агенти от колцентрове са се представяли под фалшива самоличност пред клиентите си

Българка е обвинена за киберпрестъпление за 14 млн. евро в Германия - 1
Снимка: shutterstock

Българка с инициали В. Й. е получила обвинение в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество за 14 млн. евро. Това стана ясно от съобщение на Варненския окръжен съд.

Европейската заповед за арест на сънародничката ни е издадена на 4-ти юли от Районния съд в германския град Бамберг, а няколко дни по-късно жената, работила в колцентър у нас е задържана във Варна. Това е поредния случай на българи, работили в колцентрове у нас, които са екстрадирани, разследвани и съдени в Германия.

Адвокат д-р Мария Милушева е специалист по наказателно право и по право на информационните технологии и киберпрестъпността. Разказва, че както и в последния известен случай, този на Вероника, агентите от колцентровете са се представяли под фалшива самоличност пред клиентите си. Въпреки това германските власти стигат до тях.

"Имената са така направени, че тези, които им се обаждат, да остават с впечатлението, че говорят с немски граждани, швейцарски или австрийски. Тоест те работят с едни работни имена, които са различни от истинските им, а до истинските им имена се стига по различни пътища. Знае се предполагам, че има акции на място, обиски в колцентрове в България, когато идват прокурори и полицаи от Германия и претърсват, конфискуват се компютри. Това, което много често се случва за съжаление е, че колеги се предават един друг и когато някой дойде в Германия и бъде подложен на наказателно преследване разказва за своите колеги и посочва техните истински имена", разказва Милушева пред Нова ТВ.

По думите ѝ има стотици текущи разследващи производства. "Предполагам, че в момента може да са повече от 15 дори трикратно повече от 15 задържаните, точна цифра нямам, защото не водя статистика, но няма да се изненадам ако ми кажете, че са повече от сто, защо производствата, върху които имам поглед определено са свързани със стотици български граждани", посочи тя.

Развоят на различните казуси не е идентичен. "Не е казано, че е всеки, който е екстрадиран е виновен, нито е казано, че е осъден. Всяко едно производство означава, че се проверява доколко обвинението, което е обект на заповедта за арест, може да бъде доказано и доколко този, който е заподозрян и е дошъл в Германия, всъщност е извършил престъпленията, в които е обвинен. В случай, че бъде доказано престъплението, се налагат присъди, които обикновено са лишаване от свобода, тоест ефективни присъди. Но трябва да ви кажа, че съм имала случаи, в които с прилагане на известни тактики на защитата, сме постигали и присъди, чието изпълнение е условно", признава адвокатът.

Екстрадираните българи не са заплашени само от лишаване от свобода. "В наказателните производства, ако се стигне до осъждане, наказанията могат да бъдат лишаване от свобода, изпълнението да е ефективно или условно и освен това паралелно на наказателните санкции се стига и до присъди, които гласят, че съответните лица са длъжни да възстановяват суми на пострадалите, суми, които те дори не са получавали в пълен размер", обясни още Милушева.

Колцентрове са обект на разследване на територията на различни европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    5 1 Отговор
    Това е един прекрасен материал - тъй като е изхабена страница да се напише, губи времето на тези, които го четат и не получават абсолютно никаква информация какво е престъплението, извършено за да се получат 14 млн. евро. Почвам да си мисла, дале е престъпление да се представиш с друго име?
  • 2 Баце Бистришкият тигър

    1 2 Отговор
    Не съм аз! Моя телефон е с копчета!!!
  • 3 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    Що да е "за съжаление" хванати боклуци да предават колегите си? Очакваш да се защитават един друг?
    Лошото е друго, че според немската съдебна система не се процедира винаги според правилото на демокрацията - невинен до доказване на противното. Има достатъчно случаи, в които заседателите решават, че е виновен и ако не можеш да докажеш, че си невинен, обираш пешкира. Достатъчно е да има изказване срещу теб и то да бъде достатъчно за вярване от прокуратурата и съда. С две думи, може и без доказателства срещу тях да ги окошарят.