12 Ноември, 2013 13:45 2 227 1

Делото "Килърите" отново в съда на 19 ноември (обновена)

  • килърите-
  • варна-
  • варненски апелативен съд

Разглеждат се общо 9 жалби срещу присъдата на Шуменския окръжен съд

Делото "Килърите" отново в съда на 19 ноември (обновена) - 1
Снимка БГНЕС

Делото на престъпната група, известна като "Килърите", ще продължи във Варненския апелативен съд на 19 ноември. Днес той заседава по делото от 10 часа сутринта при засилени мерки за сигурност, съобщиха от пресцентъра на съда.

Заседанието по въззивно наказателно дело 194/2013 година на Варненския апелативен съд, придоби известност като делото срещу „Килърите“. Предмет на въззивния контрол е присъдата на Шуменския окръжен съд (ШОС), който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. На 21 декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

Подсъдимите бяха докарани около 9:30 часа сутринта. На влизане в съда Сумистът се обърна към събралите се журналисти: "Кой предложи Ася Петрова за заместник-главен прокурор? Кой? Кой? Вие питайте кой? Не формално кой, а наистина кой.“ Този въпрос зададе и Георги Вълев. "Кой поръча това дело? Кой?"

Днес, преди даване ход на делото съдебният състав призова страните да изразят становища, възражения или да направят искания по доказателствата. Бяха изслушани всичките 14 упълномощени защитници на подсъдимите, резервните адвокати, защитниците на гражданските ищци и представителите на държавното обвинение. Всички адвокати се обединиха около искането да не се дава ход на съдебното заседание поради няколко причини.

Според адвокатите – Шуменският окръжен съд (ШОС) не е уведомил защитниците, когато е изготвил мотивите по делото и те не били изготвили в пълния им обем възраженията, които имат срещу произнесените присъди. Второто основание на защитниците, с което настояват да не се дава ход на делото е свързано с внесеното допълнение от 100 страници към протеста на Шуменска окръжна прокуратура(ШОП). Не всички от защитата познавали новите основания на държавното обвинение за протеста. Адвокатите считат, че няма законови основания Главният прокурор на републиката да назначи прокурор Ася Петрова да бъде наблюдаващ прокурор по делото пред въззивната инстанция, след като е била в екипа на обвинението пред ШОС. Третото общо становище на адвокатите на 6-мата подсъдими е свързано с мястото, където се гледа делото. Въпреки добрите условия, създадени за процеса в нарочно оборудвана съдебна зала, близо да Затвора Варна, както и специална зала с видеоконферентна връзка, в която медиите могат да наблюдават процеса, защитниците настояват делото да се разглежда в единствената съдебна зала, която има Варненският апелативен съд. Те твърдят, че няма законови основания делото да се гледа извън съдебната сграда, в която правораздава Апелативен съд Варна.

Подсъдимият Петър Стоянов благодари на съдебния състав на Апелативния съд Варна за възможността да се запознае с мотивите на първата съдебна инстанция. „Искам процесът да влезе в коловозите на правото“, каза Стоянов, настоя за справедлив и публичен процес, достъпен за журналисти и за широката общественост.

Прокурорите по делото Стефка Якимова и Ася Петрова въэразиха срещу опитите на адвокатите да оспорят присъствието на прокурора от ВКП Ася Петрова в съдебното заседание. Според тях, в правомощията на Главния прокурор на Републиката е да прецени, дали в качеството й на прокурор, който е внесъл обвинителния акт в ШОС, Ася Петрова може да се яви и пред въззивната инстанция на Варненския апелативен съд. Според представителите на държавното обвинение законово и институционално обосновано е участието на прокурор Ася Петрова в процеса.

В 14:00 часа заседанието на делото продължи с изслушвания на исканията, които страните по делото имат да направят. В следобедното Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Васил Костов да бъде изменена в „домашен арест“ мярката му за неотклонение. Основание за отказа на съда бяха заключенията на трите съдебно-медицински експертизи, които установяват здравословното състояние на бившия охранител.

След направената му в края на септември тази година операция в Специализираната болница при Софийския затвор, експертите медици са дали заключение, че подсъдимият е в добро здравословно състояние. Варненският апелативен съд намира, че няма нови обстоятелства, свързани със здравето на Костов, които да дават основание за изменение на мярката за неотклонение. Това определение не подлежи на обжалване.

Впоследствие Варненският апелативен съд отложи за 19 ноември делото на групата „Килърите“. Тогава от 10 часа ще продължи заседанието по въззивно наказателно дело 194/2013 година. Втората съдебна инстанция даде възможност на защитата на 6-мата подсъдими и на адвокатите на частните обвинители да се запознаят с допълнението от 100 страници към протеста на Шуменска окръжна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasil Stoev

    0 0 Отговор
    Тея ще се пенсионират в съда.