Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 19:52 2 634 1

Тежки присъди за убийство

  • тежки-
  • присъди-
  • убийство

Присъдите са и за брутално посегателство над студенти от Морско училище във Варна

17 години затвор за Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков е наказанието, което Варненският окръжен съд им наложи, заради опита  в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков.

Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на град Варна. Първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев. Наказанието за тях е 6 години затвор, но съдът присъди на Петров да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим.

 Припомня, че тримата студенти от ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март, преди 2 години в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Василповалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията.

Два дни след престъплението Васил Петров и Антон Истатков бяха задържани под стража. 8 месеца по-късно съдът измени процесуалната им мярка за принуда в "парична гаранция" - 10 000 лева за Петров и 5 000 лв за Истатков.

Наказателното дело срещу тях започна по общия ред през април миналата година. Последваха 7 съдебни заседания, разпитани бях десетки свидетели, назначени и изслушани бяха 4 експертизи - 2 комплексни съдебно психиатрична и Съдебна медицинска експертиза(СМЕ), друга СМЕ, нова комплексна Съдебно психиатрична и психологична експертиза, и Комплексна видеотехническа и идентификационна експертиза. Експертите са категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото. Само спешната помощ е спасила живота на младежа. Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите. ВОС оправда Антон Истатков, да е причинил в съучастие с Васил Петров средната телесна повреда на Васил и Георги.

Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело. Двамата ще заплатят солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд Варна в 15 дневен срок.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данаил Лазаров

    0 0 Отговор
    Да, но в последствие именно съдия Живка Денева от Апелативния съд на Варна измени присъдите на двамата биячи с нови като ги осъди само на по 6 години затвор!
    Това странно решение и действие на съдия Живка Денева ме кара да се съмнявам, че нещо може би извънсъдебно я е мотивирало да намали значително присъдите на двамата биячи от Варна! Това, което съдия Живка Денева е направила е срам и позор за съдебната институция на Варна и аз остро осъждам и критикувам крайно несправедливото решение на съдия Живка Денева, която е била председател на наказателния състав в Апелативен съд Варна по делото срещу Васил Петров и Антон Истатков! Как може тези хора да извършат нещо толкова гадно, брутално и с такива големи последствия и накрая съдия от Варна да им НАМАЛИ значително присъдите на фона на какво питам аз? На това, че са осакатили трайно един човек ли? И за това, че са пребили още други двама. Срамувам се от съдия Живка Денева!