Last news in Fakti

19 Декември, 2013 15:46 5 623 0

МВР пресече канал за трафик на оръжие към Западна Европа (Обновена)

  • трафик-
  • оръжие-
  • западна европа-
  • канал-
  • пресечен-
  • мвр

Операцията доказа, че сме надеждна граница и изпълняваме поетите ангажименти към Европа, заяви Главен комисар Светлозар Лазаров:

Пресечен е канал за трафик на оръжие от България към Западна Европа, съобщи на пресконференция днес Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Задържани са шведски гражданин и двама българи. Издирва се още един човек.

На 17 декември, около 17,30 часа, на излизане от страната на ГКПП-Калотина, е проверен автобус, тръгнал от София към Германия. В шведски гражданин, пътуващ с документи за продължително пребиваване в България, са намерени късо огнестрелно оръжие, части за него и 4 патрона, а в багажа му са намерени пистолети „Макаров",  „Старт” и „ТТ”, още два  пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников”, 5 цеви и боеприпаси.. 

Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство. "Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е  бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят  за лов", каза главният секретар на  МВР Светлозар Лазаров.

При справка на ГДГП е уточнено, че на 04 септември т.г. шведският гражданин е влязъл в страната ни с 30-годишен пловдивчанин. Двамата са пътували с лек автомобил Audi. Последвало уведомяване на ГД „Национална полиция” и ДАНС. Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство. Заедно с криминалисти на ОДМВР-Пловдив е извършено претърсване на адреси в с. Житница и жилище в Пловдив, където от 10 години живеел българският гражданин. Оттам са иззети 2 газови пистолета, арбалет, лък, 1.5 гр марихуана и лаптоп.

Шведският гражданин  е задържан с мярка до 72 часа с повдигнати обвинения за притежание и опит  за пренасяне през границата на  бойни оръжия и боеприпаси без разрешително, съобщи заместник- окръжният прокурор на София-област Красимира Филипова.

Съвместно с ОДМВР - Стара Загора и прокуратурата е установено депото, откъдето е взето оръжието. При последвала операция на територията на област Стара Загора, в с. Калояновец, са претърсени два имота. Там са открити 35 боеприпаса за боен пистолет с надпис „32 AUTO CBC”, пълнител за пистолет без боеприпаси и заглушител, 6 пистолета/„Макаров” с пълнител, газов „BLOW 06”, друг газов пистолет „cal-9 мм”, още три газови със заличени надписи и фабрични номера – всички те пригодени за стрелба с бойни патрони/, 5 газови картечни пистолета „EKOL” с пълнители без боеприпаси, пригодени също за стрелба с бойни патрони, самоделна пушка със сгъваем приклад и 2 пълнителя за нея без боеприпаси, 6 заглушителя и 12 протривателя. Намерени са и 1495 боеприпаси от различен калибър и марки. Днес във фургон в двор на къща в същото село са намерени още 33 непреработени газови пистолета и 18 - пригодени за стрелба с бойни патрони, 29 картечни пистолета, преправени на бойни, ловна пушка - двуцевка, друга – чешка „Збрьовка” 22 калибър с оптика, 2 руски карабини – 7.62 и три заглушителя. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия.

Задържани са шведският гражданин, пловдивчанинът и мъж от Стара Загора- бивш военнослужещ. Предприети са действия по издирването на брата на старозагореца. Прокуратурата е повдигнала обвинения на чуждия гражданин за притежание и опит за пренасяне през границата на бойни оръжия и боеприпаси без разрешително и му е взета мярка за задържане до 72 часа, съобщи заместник-окръжният прокурор на София-област Красимира Филипова.

Работата по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА