Last news in Fakti

4 Юни, 2014 12:52 2 414 1

Разбиха престъпна група лихвари-мародери, действали в София и околностите

  • лихварска дейност-
  • престъпна група-
  • заеми-
  • покупко-продажба-
  • недвижими имоти

Те завишавали едностранно сумите за върщане до 120%, отнемали и недвижими имоти

Организирана престъпна група, занимавала се с лихварска дейност, е неутрализирана при специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на ГД “Национална полиция” под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В акцията, реализирана на територията на София, Костинброд, Своге и Нови Искър, са участвали служители от отделите “Разследване на тежката престъпност”, “Разследване на общата престъпност”, “Престъпления с висока обществена опасност”, “Престъпления във финансово-кредитната система” и Дирекция “Специализирани полицейски сили”. Операцията е в резултат на водено досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването е установено, че петима души от Костинброд и София са формирали и участвали в организирана престъпна група, която, прикрита зад официалната дейност на 12 заложни къщи на територията на четирите града, е осъществявала незаконното лихварство. Изяснено е, че петимата са отпускали парични заеми от няколко хиляди до 60 000 лева на десетки граждани, изпаднали в затруднено материално положение.

Лихварите приемали в залог скъпи вещи и недвижими имоти, като окончателната сума за връщане била завишавана едностранно от заемодателя между 70% и 120%. С цел маскиране на реалната лихварска дейност те сключвали с получателите на заемите договори за покупко-продажба на недвижими имоти като залог на получената сума. След погасяване на дълга обаче, част от придобитите недвижими имоти не били връщани на заемополучателите, въпреки предварителната договорка. Тези имоти били включвани като актив на дружеството – управител на заложните къщи.

На петимата са повдигнати обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност.
Четирима от тях са задържани за срок от 72 часа, а на един е определена парична гаранция. Работата по разследването продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Петров

    0 0 Отговор