Last news in Fakti

7 Юни, 2014 16:12 999 0

Кражба остави без ток клиенти на ЧЕЗ във Войняговци

  • ток-
  • чез-
  • кражба-
  • трансформатор

Това е вторият подобен случай в рамките на 2 дни

Поредно нагло посегателство над съоръжение на ЧЕЗ в рамките на две седмици остави без електрозахранване 253 клиенти на компанията във вилна зона Войнеговци в нощта срещу 7 юни, съобщават от дружеството.

Неизвестни лица са източили трансформаторното масло от трансформатор, вследствие на което е прекъснато захранването на живущите в населеното място. Дежурните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на аварийната ситуация, предизвикана от кражбата.

Компанията е уведомила служителите на 2-ро РПУ в столицата за съставяне на констативен протокол за престъплението.

За последните 24 часа това е второ посегателство над съоръжение на компанията което засяга сигурността на мрежата на нормалното електрозахранване на клиентите на ЧЕЗ. Вчера кражба на трансформаторно масло предизвика авария и остави без електрозахранване над 4413 клиенти  в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и столичния ж.к. Дружба.

„За съжаление от подобни брутални посегателства над съоръженията страдат най-вече коректните клиенти на компанията. От една страна, заради неудобствата, които прекъсването на електрозахранването им причинява, от друга – защото покриването на щетите от кражби намалява възможностите на ЧЕЗ за инвестиции в подобрения на качеството на услугите. Ето защо призоваваме за затягане на законодателния контрол и силна обществена нетърпимост към подобни престъпления“, каза  Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са източени 60 тона трансформаторно масло, а от началото на тази година до момента количеството възлиза на близо 30 тона. Щетите от кражби на трансформаторно масло от началото на миналата година до момента са за 2,4 млн. лева. След източване на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно, което струва на компанията между 10 и 30 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА