Last news in Fakti

17 Септември, 2015 22:14 1 340 0

Столичната община връчи годишните си награди за култура

  • столична община-
  • награди-
  • култура-
  • арабеск
Столичната община връчи годишните си награди за култура - 1
Снимка: БНТ

На церемония в Софийската опера и балет кметът на София Йорданка Фандъкова връчи Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата на писателя и сценарист Георги Мишев.

Уважаеми творци, благодарение на вас нашият град е истински творчески град. Благодаря Ви за вашето вдъхновение. Столична община осигурява условия и възможности, за да можем да се радваме на вашето творчество, каза кметът на София.

Благодарение на инвестициите, които Столична община прави в културата, с нейните програми и финансиране, с откриването на нови културни пространства, градът ни наистина е творчески град, посочи още кметът Фандъкова.

Ето и наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.:

1. Област „Литература” – Александър Шпатов за книгата „На живо от София”

2. Област „Театър” – Спектакълът „Антигона” на Театър „София” и Фондация „Аполония”, реж. Иван Добчев

3. Област „Музика” – Европейски музикален фестивал – 2015 г., с организатор „Кантус Фирмус”

4. Област „Изобразително изкуство” – Проф. Богомил Николов, за организацията на ХХХІІІ конгрес на Световната федерация по медално изкуство FIDEM

5. Област „Кино” – Игралният филм „Урок”, автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

6. Област „Архитектура” – арх. Кирил Русков и проф. д-р арх. Чавдар Ангелов за книга-албум „Старите жилищни сгради на София (1878-1940г).

7. Област „Журналистика” – Сайтът „Въпреки.com” на „Медиа Въпреки”, създатели и автори Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов

8. Област „Танцово изкуство” – Спектакълът „Пандора” на Балет „Арабеск” с хореограф Боряна Сечанова. Това е първото по рода си отличие за танцов спектакъл, което връчва Столична община.

9. Област „За развиване на съвременни жанрове в изкуствата” – „Дерида денс център“ /Атанас Маев и Живко Желязков/, за спектакъла Silent Weapon

10. Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата – Георги Мишев, писател и сценарист

11. „Награда на журито” – за Националния дворец на културата, за реализиране на множество културни проекти и възраждане на НДК като център на културния живот в столицата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА