7 Ноември, 2015 14:16 891 0

Борис Христов с престижна награда

  • перото-
  • награда-
  • борис христов

Борис Христов е първият носител на Голямата награда на Литературен клуб “ПЕРОТО”​. От името на поета наградата получи арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство “Рива”​ – близък съратник на поета. Церемонията по връчването на Първите литературни награди “Перото” се състоя снощи  в Националния дворец на културата​ и ще бъде излъчена по БНТ1 утре, 8 ноември от 15:50 часа.

Наградата ​​за детска литература” получи Юлия Спиридонова-Юлка за книгата си “Бъди ми приятел”. В категорията “поезия” отличие взе Ани Илков за “Подготовка за напускане на сърцето”. За чудесните си преводи на английски на “Физика на тъгата” от Георги Господинов, приз получи българистката Анджела Родел, а Катерина Хапсали заслужено грабна наградата за романа на годината с книгата си “Гръцко кафе”. Призовете в различните категории бяха връчени от световната писателка Маргарет Мацантини, заместник - изпълнителния директор на Федерацията на европейските издатели Енрико Турин, авторът на наградата проф. Емил Попов и от директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.

​Наградите ​"Перото" ​се връчват за ​първи път и са за ​постижения в българската литература в периода от 1 юли на предходната година до юли на текущата.​ Водещ на церемонията ​беше директорът на Национален център за книгата към НДК​​ Светлозар Желев, който представи номинираните ​​във всички категории​. Преди 10 дни беше обявен дългият списък на номинациите за наградата, който бе гласуван от членовете на Експертния съвет към Националния център за книгата към НДК. На базата на тези номинации, жури, съставено от ръководителите на творческите отдели в Двореца, определи и краткия лист с номинациите.

Борис Христов завършва гимназия в Перник и българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (1970).

Работи като учител в Перник (1971-1972), като журналист и редактор. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977;1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Думи върху други думи” (1992), “Поезия” (2004), “Каменна книга” (2006), “Спомени за хора, камъни и риби” (2013), “Книга на мълчанието” (2014), както и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми.

Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, италиански и други езици.

Съставител е на редица сборници и антологии, сред които “Български разкази на ХХ век” (1995), “Народни писмена” (1995), “Веда Словена” (1998) и много други.

Носител на Голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” (2000).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА