Last news in Fakti

9 Ноември, 2015 03:00 849 0

Археология и съвременност в текстилното изкуство

  • археология-
  • съвременност-
  • текстил

Първа по рода си международна конференция ще се проведе у нас

Специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия организира първата по рода си международна конференция „Археология и съвременност в текстилното изкуство“, посветена на проблемите на съвременното текстилно изкуство, съобщиха от Академията.

Конференцията ще се състои на 11 ноември 2015 г. от 10:30 в галерия „Академия“ на НХА, Шипка № 1. Събитието е резултат от съвместните усилия на Националната художествена академия, Академия за изящни изкуства Стжемински, Технически университет и Централен музей на текстила в Лодз, Полша.

На 12.11.2015 от 14:00 часа в галерията на Филиала на ФПИ на бул. „Г.М. Димитров“ 100, ще се проведе лекция-презентация на проф. Влодзимеж Циган, преподавател в Академия за изящни изкуства Стжемински, Лодз, Полша.

На 12.11.2015 от 18:00 часа в галерията на СБХ, Шипка №6, ще бъде открита съвместна изложба „Свързване“, която представя работи на студенти от НХА и Академия за изящни изкуства Стжемински, град Лодз.

От 24.11.2015 до 2.12.2015 част от изложбата ще може да бъде видяна и в галерията на НГПИ „Свети Лука“, София.

Текстилът е един от най-древните занаяти, извоювал своята автономност като форма на артистично изразяване през втората половина на ХХ век. В неговото правене се преплитат древни техники, символни значения, мистични ритуали, езически вярвания, а в новата му история – навлизане на индустриално произведени материали и нови техники, като същевременно се наблюдава и връщане към архетиповете. „Археологичните“ находки в текстилното изкуство – древно и съвременно, е основният фокус на предстоящата конференция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА