Last news in Fakti

25 Март, 2018 21:29 2 732 0

Две българки почитат велик френски композитор

  • композитор-
  • концерт-
  • варна-
  • ивона недева-
  • клод дебюси-
  • анжела маджарова

Приятна изненада за почитателите на музиката

Две българки почитат велик френски композитор - 1
Снимка: NIRA Communications

На 29 март две талантливи българки ще почетат 100-годишнината от смъртта на великия френски композитор Клод Дебюси. „Следобедът на един фавн“ ще прозвучи в Градската художествена галерия в изпълнение на флейтистката Ивона Недева и арфистката Анжела Маджарова в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2018.

Това ще е елегантен жест към композитора, превърнал се в музикална емблема на импресионизма - Клод Дебюси. Европейският музикален фестивал Варна вече 15 години поддържа линията на изтънчени камерни проекти за ценители със своята програма Musica da camera. На 29 март от 19:00 в Градската художествена галерия познатите на публиката у нас и в Европа и като солисти, и като дуо Ивона Недева - флейта и Анжела Маджарова - арфа ще почетат 100-годишнината от кончината на великия французин в камерен концерт.

В магичното пространство на признатата за най-добра с акустиката и с артистичното си излъчване зала във Варна Ивона Недева и Анжела Маджарова ще изпълнят творби на френските композитори Габриел Форе, Жак Ибер, Бернар Андре. Сред тях ще бъдат и станалите култови композиции на Клод Дебюси „Прекрасна вечер“ и „Следобедът на един фавн“. Комплимент към френската програма ще бъде интерпретацията на втората част на Концерта за арфа и флейта на Моцарт.

Двете инструменталистки са познати имена у нас и по европейските сцени. Ивона Недева е завършила Музикалното училище във Варна, а по-късно и Музикалната академия в София. Близо 20 години е първи флейтист на Варненската филхармония. Има многобройни участия в майсторски класове на най-почитаните флейтисти на нашето време като Филип Бернол, Патрик Галоа и Андраш Адорян. Канена е многократно като солист в програмите на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Нов български университет и Оркестъра на Класик ФМ Радио. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на концертния подиум на престижни фестивали като Варненско лято, Мартенски музикални дни, Изкуството на барока, както и на Светвния фестивал на арфата в Бразилия. През 2007 г. Ивона Недева е удостоена с наградата „Музикант на годината“ в раздел „ансамбли“ в престижната класация на предаването „Allegro vivace” на БНР. В последните години музицира основно в България и Франция.

Анжела Маджарова завършва висшето си музикално образование в София. Музикалния си път започва още като дете, свирейки във Филхармония „Пионер“, където от най-ранна възраст има възможност да се докосне до едни от най-големите музиканти на ХХ век като Ленард Бърнстейн, Райна Кабаиванска и др. Работи и гастролира в страни от петте континента. Била е солист и оркестрант на редица български и чуждестранни оркестри. В репертоара й присъстват творби от различни музикални стилове - барок, класика, импресионизъм и съвременна музика, както и композиции, написани специално за нея. Канена е за член на жури в международни арфови конкурси. От 2013 г. Анжела Маджарова е основател и артистичен директор на „Международна лятна академия по арфа“ в България. Вече са в продажба билетите за концерта, обявиха организаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА