16 Септември, 2018 16:39 957 1

Мураками отказа литературна награда

  • харуки мураками-
  • япония-
  • награда-
  • литература-
  • алтернатива-
  • писател

Наградата е алтернатива на Нобеловата награда

Мураками отказа литературна награда - 1
Снимка: Shutterstock

Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова награда за литература, като обясни, че иска да се съсредоточи върху писането, съобщи Ройтерс. За отказа на писателя информираха организаторите на Новата литературна награда на страницата си във Фейсбук. Тя беше учредена през юли от шведски интелектуалци като алтернативна на Нобеловата, но с различни ценности и 10 пъти по-малък паричен еквивалент.

Харуки Мураками благодари за номинация, но каза, че "предпочита да се съсредоточи върху писането далече от вниманието на медиите". Той е сред най-известните японски писатели в чужбина и шансовете му за Нобелова награда се следят отблизо в Япония.

Останалите номинирани за Новата литературна награда са родената в Гваделупа френска писателка Мариз Конде, английският фантаст Нийл Геймън и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхуи. Всички те "изразиха ентусиазъм за номинацията си", казаха организаторите. Лауреатът на Новата литературна награда ще бъде обявен през октомври.

Тази година няма да бъде присъждана Нобеловата награда за литература заради кризата в Шведската академия, която избира лауреата, предаде БНТ. Седем от нейните членове подадоха оставка след разкрития за сексуални посегателства и финансови злоупотреби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    1 3 Отговор
    Аз какво да правя