Last news in Fakti

29 Май, 2012 18:04 1 669 0

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс идва на турне в България

  • младежки симфоничен оркестър-
  • колорадо спрингс-
  • концерти-
  • българия

Осъществява се със съдействието на посолството на САЩ в България, продуцент и организатор на гастрола е “Варна интернешънъл”

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс, щата Колорадо, САЩ, идва за първи път в България на концертно турне през юни със съдействието на посолството на САЩ в България, съобщи БНР.
Под диригентството на маестро Гари Никълсън младите изпълнители ще изнесат концерти в Стара Загора – на 2 юни на сцената на Държавната опера, Варна – на 9 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, София – на 13 юни в зала “България”, Пловдив – на 14 юни в Античен театър. А последният концерт от турнето е в Истанбул – на 19 юни. 

Главен организатор и продуцент на всички концерти е продуцентската компания “Варна интернешънъл”, създадена и ръководена от Калин Чонев (той е син на проф. Марин Чонев, изтъкнат български хоров диригент и основател на представителния смесен хор “Морски звуци”, както и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна) и неговата съпруга Шарон Чонев.

Младите изпълнители ще представят изключително разнообразна, включваща различни стилове, програма. Публиката ще чуе произведения от Менделсон, Дворжак, Росини, Прокофиев, Йохан Щраус, Джон Уилямс, Аарон Копланд и други.

Съставът подготвя и световна премиера на оркестровата сюита в пет части "Прабългари" от Георги Андреев, специално създадена за състава и поръчана от “Варна интернешънъл”. Това ще се случи във Варна в присъствието на посланика на САЩ в България.

Партньори на оркестъра по време на турнето ще са композиторът Георги Андреев, Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Националното училище по изкуствата “Добри Христов” и Варненската детско-юношеска опера, Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков”, Детският радиохор на Турция и други.

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс е сред главните действащи лица в ХIV варненска музикална академия (направление в дейността на “Варна интернешънъл”), която ще се проведе от 5 до 9 юни.

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс

Основан е през 1980 г. с цел да се осигури артистично и музикално развитие на най-талантливите деца. В България ще пристигнат 65 млади и отдадени на музиката оркестранти. Десетки са изявите на оркестъра в САЩ, включително и в прочутите в цял свят американски зали “Карнеги Хол” и “Кенеди център”. А турнетата му в чужбина под ръководството на маестро Гари Никълсън се превръщат в апотеоз на младостта и дарованието. Истинска сензация предизвиква проявата им преди около две години в “Сидни опера” в Австралия, както и в Нова Зеландия. В тези страни турнето им преминава под мотото “Музиката – нашият обединител”, перифразиран цитат на племенен вожд на маорите. През 2008 г. оркестърът изнася сензационен концерт в друга известна зала - ориенталския арт център в Шанхай, Китай. Изключително успешни са турнетата на оркестъра и в Европа. Младите американски изпълнители свирят в Испания, Австрия – не къде да е, а в залцбургския „Моцартеум”, Унгария, Полша, Чехия. Осъществени са и 5 концертни пътувания до Япония.

Своеобразен венец в развитието на оркестъра е първото място в категорията голям оркестър на Международния младежки музикален фестивал във Виена.

През май, непосредствено преди турнето в България, оркестърът заедно със сборен хоров състав от Колорадо Спрингс ще изпълни знаменитата сценична кантата “Кармина Бурана” от Карл Орф.

Гари Никълсън
Маестро Гари Никълсън е основател, диригент и музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс. След като завършва музикалното си образование в държавния университет на Уичита, през 1976 г. се установява в Колорадо Спрингс. Преподава музика и свири на тромпет в различни оркестри. Той е сред основателите на брас квинтета към Младежкия оркестър на Колорадо Спрингс. Изявява се и като диригент.

Деби Краузе-Райнш е вече седми сезон мениджър на оркестъра. Тя ще придружава състава по българското му турне.
“Варна интернешанъл”
Продуцентската компания “Варна интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни, кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес фирмата организира и продуцира повече от 40 музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, в рамките на които се осъществяват стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят: Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка.
Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.

“Варна интернешънъл” е продуцент, спонсор и организатор на най-мащабната и престижна българска концертна продукция в САЩ – световната премиера на монументалната оратория от Георги Андреев "Меланхолична красота" в рамките на Втория международен фестивал "Песни на живота" (направление в дейността на “Варна интернешънъл”) през юни миналата година в “Кенеди център” - Вашингтон. Творбата е посветена на един забележителен момент от българската история – спасяването през 1943 г. на 49 000 български евреи. Тя е изпълнена от 300 блестящи музиканти - Националната филхармония на САЩ, Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", известни солисти и елитни детски и смесени хорове от САЩ. След това произведението е представено и в зала „Ейвъри Фишър” на “Линкълн център” в Ню Йорк, и в “Уанг театър” в Бостън.
“Варна интернешънъл” е главният организатор през тази година и на оперна академия, която ще се проведе в Стара Загора от 10 до 27 юни съвместно с Държавната опера на Стара Загора и оперния театър на университета Stetson във Флорида. Академията ще завърши с представянето на две от едноактните опери от Пучини – “Сестра Анджелика” и “Джани Скики”.

Само през лятото на миналата, 2011 година, “Варна интернешънъл” продуцира и организира 20 концерта в Италия, Унгария, Чехия, Словакия, България и САЩ с участието на повече от 1000 музиканти, преминали изключително успешно.  
Заедно с работата по проектите за 2012-та “Варна интернешънъл” подготвя и сезон 2013 г., който ще включва интересни интернационални музикални изяви в Австрия, Италия, България, Унгария, Чехия и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА