Last news in Fakti

4 Юни, 2012 14:28 1 009 0

Петър Керкелов с престижна награда за песен

  • петър керкелов-
  • награда-
  • песен

За първи път българин достигна най-високото място в категорията „композитори под 30 години” на престижния музикален форум „Международна трибуна на композиторите” (“International Rostrum of Composers”).

Творбата „Опит за крещене” на Петър Керкелов е най-голямото признание за България през последните години, след като през 1976 г. Димитър Тъпков – учителят по композиция на Петър Керкелов, спечели Трибуната с „Кантата за мира”, съобщи БНР. 59-то издание на това своеобразно състезание за най-нова класическа музика се състоя в края на май в Стокхолм и в него бяха представени 50 съвременни композиции от 27 страни. По традиция две от тях бяха отличени като „избрани творби” за 2012 г. В общата категория спечели аржентинският композитор Педро Очоа, а в категорията „композитори под 30 години” роденият през 1984 г. Петър Керкелов. Младият творец е завършил  Музикалната академия в родния си град Пловдив и е специализирал в Букурещкия национален университет по музика и в Кралската консерватория в Хага. Това не е първото международно признание за Петър Керкелов, който вече е носител на множество награди за композиция.
За „Трибуна на композиторите“, Българското национално радио изпрати студиен запис на „Опит за крещене” с ансамбъл „Музика нова”, дирижиран от Драгомир Йосифов. Според регламента на Трибуната, само обществените радиостанции имат право да предлагат собствени продукции, не и самите композитори. Номинираните произведения трябва да са писани през последните 5 години и да не са участвали в други международни конкурси. Освен победителите в двете категории, първите 10 произведения, събрали най-много гласове от делегатите на форума се включват в специален списък на т.нар. „препоръчани произведения“. През годините такъв успех са имали изтъкнати български композитори: Георги Минчев, Иван Спасов и Божидар Спасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА