Last news in Fakti

29 Август, 2020 10:41 2 167 4

Кустурица ще снима филм по прочутия роман на Иво Андрич "Мостът на Дрина"

  • емир кустурица-
  • иво андрич-
  • филм

"Очаквам това да бъде шедьовър и сме готови да поемем по-голямата част от финансирането", каза президентът Вучич

Кустурица ще снима филм по прочутия роман на Иво Андрич "Мостът на Дрина" - 1
Снимка: Shutterstock

Известният режисьор Емир Кустурица ще снима филм по прочутия роман на Иво Андрич "Мостът на Дрина", съобщава вестник "Новости", цитиран от БТА.

На срещата в сряда на сръбския президент Александър Вучич с ръководството на босненската Република Сръбска Вучич каза, че са изпратили покана до Кустурица да снима филм от "фантастичен интерес" за сръбския народ, който свързва Сърбия и Босна, говори за всичко, пред което са се изправяли в миналото и отразява много събития в днешно време.

"Очаквам това да бъде шедьовър и сме готови да поемем по-голямата част от финансирането", каза в сряда Вучич, без да уточнява за кое заглавие става дума.

Според "Новости" става въпрос за "Мостът на Дрина". Кустурица никога не е крил възхищението си към Иво Андрич и още преди десетина години споменаваше възможността да снима филм по неговата творба.Той създаде край босненския Вишеград вече известния по света "Андричград", който първоначално бе замислен като сцена за бъдещия филм, а междувременно, по определението на "Новости", стана "своеобразна ода към единствения наш носител на Нобелова награда и един от най-важните културни центрове".

"В романа "Мостът на Дрина" е нашето минало, настояще, а боя се, и бъдеще. Това е нашият Стар завет", каза навремето Кустурица.

"По-лесно е да изградиш още един мост, отколкото да снимаш филм по романа на Андрич, но проблемът ще бъде решен с внасянето във филма на последиците, които събитията в романа имат в днешно време", каза още Кустурица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Plovdiv

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "МЕЛАНХОЛИЧНИ":

    Eдинствено "Ъндърграунд" е изключение!
  • 3 Смолян

    4 0 Отговор
    Явно не сте чели "Мостът на Дрина". Брилянтна проза за исторически събития, аналогични и в нашата история.Напълно заслужена Нобелова награда. След като го прочетох, специално посетих Вишеглад
  • 4 Сандо

    0 0 Отговор
    Трудно се филмират класически произведения.Дано Кустурица успее.Чакаме и се надяваме.Балканските народи имат нужда от този филм.