Last news in Fakti

29 Септември, 2020 10:24 1 855 0

Днес е премиерата на новия филм на Адела Пеева

  • адела пеева-
  • нов филм-
  • премиера

Лентата бе в програмата през март, но пандемията отложи срещата със зрителите

Документалната лента разказва за живота и творчеството на известните български кинорежисьори, семейството Ирина Акташева и Христо Писков. За интелектуалната почтеност и механизма на цензурата по времето на комунизма

На 29 септември в 19,30 часа в кино Люмиер Лидл в рамките на София филм фест ще се състои дългоочакваната премиера на филма „Мълчание с достойнство“.

Лентата бе в програмата през март, но пандемията отложи срещата със зрителите.

В 60 минути лентата на Адела Пеева разказва за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Някои от филмите им са забранявани от цензурата, каквато е ориста на шедьовъра „Понеделник сутрин“ (1966), показан на голям екран 22 години след заснемането му.

„Мълчание с достойнство“ е разказ за създадените от тях емблематични филми, за интелектуалната почтеност, творческата съвест и безкомпромисност, независимо от политическото издевателство на властимащите. За издръжливостта и упоритостта на Пискови, за тяхната способност за творческо оцеляване и за мълчанието им, заредено с достойнство.

На 3 септември бе предпремиерата на „Мълчание с достойнство“ в рамките на Фестивала на изкуствата „Аполония“ 2020.

Световната премиера бе на фестивала на историческия филм в Риека (8 – 12 септември), чието тазгодишно издание бе с акцент върху темата за тоталитаризма и страха, с фокус върху противопоставянето на колективното и личното.

Адела Пеева е единственият български режисьор получавал два пъти Номинация за наградата на Европейската филмова академия за филмите „Чия е тази песен?“ и „Развод по Албански“.
Завършва кино и телевизионна режисура в Академията за театър, филм, радио и телевизия в Белград през 1970 година. Работи за телевизионни продукции като режисьор в бивша Югославия. След завръщането си в България реализира над 50 филма в Студия за документални филми „Време”, сред които „Къща върху камък, къща върху пясък” (1998) и „Излишните” (1999). Най-успешният ѝ филм е многократно награждаваният на международни фестивали по света „Чия е тази песен?” (2003) – копродукция на България, Германия, Белгия, Финландия, Дания и Холандия. Следват „Развод по албански” (2007), със над 30 фестивални участия у нас и в чужбина, носител на 12 награди, „Кметът“ (2010) с награда за режисура на "Златен ритон" и наградата за най-добър документален филм на Българската филмова академия, „В търсене на Списаревски” (2013), „Да живее България“ (2017)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА