6 Октомври, 2020 08:32 2 917 4

Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век на крепостта "Трапезица"

  • разкопки-
  • архитектурен-
  • комплекс-
  • трапезица-
  • археолози

Сградата с две крила е разположена в Югоизточния сектор на средновековната крепост

Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век на крепостта "Трапезица" - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е разкрит при археологически разкопки на крепостта "Трапезица", съобщи за БТА доц. Мирко Робов от Археологическия музей с институт към БАН.

Сградата с две крила е разположена в Югоизточния сектор на средновековната крепост, в близост до църква номер 4 и е датирана към 40-те години на 13 век, уточни археологът, който ръководи разкопките в тази част на хълма. Това е затворен представителен архитектурен ансамбъл с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра, посочи Робов.

Необходими са още изследвания и консултации с други специалисти, за да бъде даден категоричен отговор какво е било предназначението на тази внушителна сграда, подчерта археологът. Една от хипотезите е, че става дума за представителна архиерейска резиденция, но може да е и представителна светска сграда, смята Робов, но според него това категорично не е манастир или жилищна сграда. От събраната при разкопките на място сграфитокерамика се вижда, че тя не е била битова посуда, а части от големи съдове и подноси, каза археологът.

Същевременно църква номер 4 е изобразена в една от миниатюрите върху лист номер две на Манасиевата хроника, което показва, че това място още през Средновековието е имало особено значение в столично Търново, посочи археологът. Според него откритите варовикови колони, капители и други сградоустройствени елементи са добра база откритата сграда да бъде социализирана и да стане част от туристическите маршрути на Трапезица. Проучването на терена е започнало през 2014 година, когато е имало сондажи, показали индикации за съществуването на мащабния архитектурен комплекс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    8 3 Отговор
    То се иска и да се построи отново за да се види колко е представителна тази сграда, по тези наколко камъка на кръст никаква преедстгавителност няма.Няма за какво да дойдат туристите.
  • 2 учуден

    6 1 Отговор
    И как разбраха , че е била представителна ?
  • 3 Таис

    0 0 Отговор
    Ами, сигурно от к
    в.на видимата площ.преценяват,че обекта вероятно е имал представителна функция.
    Е,ако се намерят средства,ще конструират в цялостния му вид.
    Абе,когато стане!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.