29 Октомври, 2012 15:19 1 822 0

„Тарзан“ навършва 100 години

  • тарзан-
  • герой-
  • филм-
  • книга-
  • 100 години

Вечният литературен герой Тарзан навършва един век, пише в.“Вашингтон поуст”.

Между 1-ви и 4-ти ноември по този повод ще се проведат тържества, конференция, литературни четения, а историята му ще бъде преиздадена за пореден път.

Годишнината се отбелязва и с документален филм, посветен на първия филм за Тарзан, с германски анимационен филм, с планове на филмовото студио Уорнър Брос за нов филм за Тарзан и с публикуването в най-малко 12 страни по света на нови издания на романите на Бъроуз.

Под формата на фейлетон историята на момчето, отгледано от маймуни, се появява през октомври 1912 година. Като книга е публикувана през 1914 г. и накрая разказът се проточва в серия от 24 романа, от които са продадени около 100 милиона екземпляра, преведени на 35 езика. Библиотеката на Амекиранския конгрес я включва в списъка на книгите, които характеризират Америка.

По историята на човека, израснал в джунглата, са снимани 52 филма, издадени са множество комикси, поставяни са пиеси и мюзикъли. В ролята на Тарзан влиза златният олимпийски медалист Джони Вайсмюлер, а писателят Гор Видал споделя през 60-те, че едва ли съществува американец от неговото поколение, който да не се е опитвал да имитира победния вик на човека-маймуна.

Според критици една от причините за универсалността на Тарзан е фактът, че той е лишен от религия, политически убеждения, националност и всякакви предразсъдъци. Той олицетворява идеала за човешка свобода в най-чистия й вид.

Героят на Тарзан се появява на бял свят не защото неговият създател е искал да пише, а защото е бил съпруг и баща на две деца, сблъскал се с бедността и нуждаещ се от пари за прехраната на семейството си. Заинтригуван от теорията за еволюцията на Дарвин, неуспелият военен Бъроуз я вплита в историята за Тарзан и подлудява целия свят преди 100 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА