Last news in Fakti

24 Март, 2022 10:19 4 103 45

Теодора Духовникова: Защо винаги забравяме злото

  • теодора духовникова-
  • коментар-
  • ден на съединението-
  • крим-
  • русия-
  • москва

Коментар на актрисата за Деня на съединението на Крим с Русия

Теодора Духовникова: Защо винаги забравяме злото - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на актрисата Теодора Духовникова за Концерт-митинг в чест на Деня на съединенито на Крим с Русия, Лужники, Москва:

Мисля, че това е най-страшното нещо, което съм гледала напоследък.

Гледала съм и други по-страшни неща, но досега са били само в учебниците ми по история. В книгите, в някакви филми, на които съм плакала и съм си казвала “Господи, добре че го гледам само на филм”.

Сега това се случва съвсем наистина. Съвсем живо и пулсиращо е. Съвсем истинско. Съвсем до нас. Съвсем сега се ражда и още съвсем не знаем каква финална форма ще добие, когато израсте съвсем. То е като всичко най-опасно, което човечеството вече е познало. Опарило се е, боляло го е дълго време, казвало си е “никога повече”, но “никога” явно е най-слабата дума на този свят.

Ето превод на тази песен, която пее целия стадион в Лужники преди няколко дни. И не, не може да ми кажете, че е част от информационния фейк и пропаганда. Двеста хиляди човека си го пеят и се вълнуват. И си го излъчват. Реално е.

“Украйна и Крим,

Беларус и Молдова,

Това е моята страна

Сахалин и Камчатка и Уралските планини,

Ето това е моята страна.

Краснодарския край, Сибир и Поволожието ,

Казахстан и Кавказ,

И Прибалтика също.

Аз съм роден в Съветския Съюз!

Аз съм направен в СССР!

Аз ви чакам в Съветския Съюз!

Аз съм направен в СССР!

Рюрики, Романови, Ленин и Сталин!-

Ето това е моята страна”….

Това е песен, която се пее сега, днес, 21 век ???

Защо все някога отново забравяме за злото, защо винаги се изнежваме в комфорта на мира, защо си нафантазирваме всякакви глуповати проблеми, отдаваме им нечувана страст и време от живота си и така полека-лека забравяме за голямото зло. Атавистичното зло.. Злото от историята. Злото от филмите. Злото да маршируваш по даден знак и под нечие знаме. Злото на потъмнения ум. Злото да не можеш изобщо да живееш без враг. А ако враг няма- просто да си го измислиш.

А злото винаги се ражда в главите на хората, като добро. И това му е най-страшното на злото. Злото в началото никога не възприема себе си като зло. Възприема себе си като възмездие, като закономерен отговор на някакви обиди, които повече на може да търпи. Възприема се като правда. Като отпор.

Докато гледах този концерт, най-много се взирах в лицата на тези млади, руски момичета и момчета от стадиона в Лужник. Те са толкова красиви, толкова озарени и толкова страшни, защото силно вярват, че съдбата отново им отрежда някакъв велик дълг, свещен дълг- да умият очите на онези, които са слепи ( а сляп, явно, за тях е целия свят) , в техните красиви и решителни очи, целият свят е изпаднал в някакъв непростим грях, върши зло, обладан е от някакви непростими фашизми и фантазми и на тях се пада великата мисия да поправят тая злина и да “превъзпитат” света отново. Гледам лицата им и виждам, как истински, ама съвсем истински те вярват в това. И от това ми се подкосяват краката. И разбирам, че независимо как и кога ще свърши войната с Украйна, новият ред, за който те ще се борят и новият ред, от който САЩ няма да отстъпят и педя, едва сега започва. И пак ще се водят войни и пак ще се вдигат железни завеси, ще строим нови берлински стени, ще се върнем отново там, на онази опустошителна , историческа площадка, от където родителите ни се радваха, че са се отървали и въздъхваха с облекчение, че поне нас, децата им, ни чакат по-хубави дни.

Но явно толкова можем. Толкова на тази земя. Да помним кратко. Да въртим и сучем историята и да я повтаряме до припадък.

Все някъде отново и отново да се роди някой “спасител”, който да се позове на миналото, за да изнасили настоящето и да постави в риск бъдещето .

Да заставаме отново от двете страни на Берлинската стена, да си измисляме врагове, за да се почувстваме отново призвани и значими, да тракат оръжия, да текат пари, да лъскаме комплекси, да си запушваме очите, ушите и сърцата, които все пак някак болят…

Толкова е страшно и банално познато всичко това, което се ражда, че чак вече нямам сили да плача. Просто започвам бавно и мъчително да осъзнавам, че колелото безвъзвратно се е завъртяло, че от това връщане назад няма и ще го живеем това, няма как…

…и само си повтарям онази велика, страшна и проста реплика от “Крал Лир”-

Готовността е всичко.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П.

    9 17 Отговор
    Ама не са прави на интересна .Най страшното идва..!.Кутията на Пандора .Зараза +радиация+мизерия...
  • 2 !!!?

    30 37 Отговор
    2022 - Хитлер възкръсна в Кремъл ! А "Лужники" е копие на нацистките сборища на Хитлер в Нюрнберг !!!?

    Коментиран от #24

  • 3 Чичо доктор

    39 24 Отговор
    Айде и тая се изказа неподготвена
  • 4 ТаУмВзе

    36 22 Отговор
    Актриската си направи политкоректната рекламка, нищо че не знае какво лае.
  • 5 Трифонов

    23 22 Отговор
    Много хубава статия! Дааам... човеците сме силно разочароващ биологичен вид.
  • 6 Лична изповед

    28 17 Отговор
    с лирически отклонения. Частно виждане.
    Не ме вълнува, няма никаква дълбочина и анализ, проста пропаганда на някаква артиска, за която не съм чувал. Предполагам, че не е забравила да си прибере понорара за поръчковата писанка.

    Коментиран от #37

  • 7 бат рамбо

    16 29 Отговор
    Браво! Невроятен коментар, в стилистично и художествено отношение на много високо ниво, което за едва ли ще бъде разбрано от широката публика, но и не е нужно.
    Имах щастието да познавам актрисата лично и мога да заявя, че е един изключително интелигентен и "голям" човек.
  • 8 в стил холивудските лицемери

    23 13 Отговор
    Тази фльорца , да се образова по история и тогава да дава политически оценки . Хем просто , хем нахално , такова не можеш и да го обидиш .
    На концерта чух много мелодична песен ....Украйна , Крим, Беларус , Казахстан ..това е моята страна ...Аз ви чакам в Съветския съюз и т.н.
  • 9 бат рамбо

    9 12 Отговор
    Може би и България е тяхна? Гледам, че има много мераклии да им се надупят.

    Коментиран от #25

  • 10 !!!?

    18 19 Отговор
    "ЛУЖНИКИ" 2022 !!!?

  • 11 БОБИ

    11 8 Отговор
    Тази е права за концерта ама нищо не пише за лекаря които иска да се кастрират младите момчета.Това значи ли че подкрепя нациските изпълнения в Украйна.
  • 12 БОБИ

    7 6 Отговор
    Тази е права за концерта ама нищо не пише за лекаря които иска да се кастрират младите момчета.Това значи ли че подкрепя нациските изпълнения в Украйна.
  • 13 Кубер Кан

    8 18 Отговор
    Руснаците не са славяни а са потомци на викингите /варягите/ т.е. завоеватели.И се мислят за много велики.Най най--- великите.Вселената може би има край но простотията/руската/ няма.
  • 14 XYZ

    5 15 Отговор
    Едно добро и чувствително сърце! Моля се да са повече!

    Коментиран от #26

  • 15 Перо

    18 4 Отговор
    Фалшиви превземки!

    Коментиран от #17

  • 16 За Хрущов чувала ли си?

    23 3 Отговор
    А знаеш ли какво е направил през 1954 г.? Ами, ей така, хрумнало му е и е извадил Крим от Руската Федерация и го е ПОДАРИЛ на Украйна. А за Ленин и болшевиките чувала ли си? А знаеш ли какво са направили през 1917 г.? Ами, просто са извадили огромни руски територии заедно с руското население от Русия и с тях създали държавата Покрайнина/Украйна. А знаеш ли, че 8 години от 2014 г. досега, украинското правителство избива руското население в Донбас с ракети, бомби, снаряди и са убити десетки хиляди мирни жители, между които 200 деца. Гледай документалния филм на БТВ от 2015 г.:"Украинското правителство избива бесарабските българи и цивилното население в Украйна." По въпроса има и документални филми от френски, немски др. журналисти. Осведоми се, преди да се произнасяш.
  • 17 108

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    ЗАКОВА в 2 думи! Няма смисъл от други коментари!
  • 18 пьешу

    18 1 Отговор
    "Мисля, че това е най-страшното нещо, което съм гледала напоследък." - мооже. а пък за мен такова нещо беше снимката на гусжата. доста се е постарала, за да стигне до такова излъчване. пък може и отвътре да ѝ идва, знай ли чиляк...
  • 19 ха ха

    19 3 Отговор
    аман от наркозависими и прости актриси
  • 20 Мисля

    17 3 Отговор
    Когато не знаеш какво искаш да кажеш,по-добре просто замълчи.Поне ще изглеждаш една идея по-умна.Някой разбра ли я какво иска да каже?Освен,че знае реплики от "Крал Лир".Много важно!

    Коментиран от #38

  • 21 Синди

    16 1 Отговор
    Коя е тая, бе? Като вземат разни събудени женски да се бъркат в политически дела, направо падам.
  • 22 Кадир

    14 2 Отговор
    Коя е тази повлекана? Докато не премине на правата вяра е изключено да я слушам за каквото и да е.
  • 23 Духчо

    13 1 Отговор
    Ако искаш да видиш нещо по страшно,виж как Духовников се отнася с хората и персонала си
  • 24 ?!!!

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Хитлер възкръсна в Кривой Рог. А С него и Бандера...
  • 25 бат супермен

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "бат рамбо":

    А българска ли е България?
  • 26 XY...

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "XYZ":

    Aз на твое място бих изпуснал последната буквичка... че май щели да я "отлюсоват" от латиницата 😏...
  • 27 ComfortablyNumb

    1 13 Отговор
    Добър коментар на Духовникова и поредното доказателство ( в коментарите отдолу) че ниската класа на българското общество е напълно е изтървана за морал , демокрация , свобода , западна цивилизация , хуманизъм , човешко достойнство, справедливост ни се води ни се кара ... влече ги , искат си руската кал , батюшка, калъчката.

    Коментиран от #30

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 10 Отговор
    Гледах митинга в стадион Лужники. През цялото време не можех да се отърва от чувството, че гледам хорър филм...

    Коментиран от #29, #41, #45

  • 29 ComfortablyNumb

    1 9 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Къде може да се гледа?

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Силивилизасьон

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "ComfortablyNumb":

    Западна цивилизация = криворазбрана цивилизация. Д. Войников е актуален и днес...

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 8 Отговор

    До коментар #29 от "ComfortablyNumb":

    ...в "тубата"! Извинявам се за жаргона, но иначе ме трият.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ComfortablyNumb

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Силивилизасьон":

    Прав си. Само че проблема не е в цивилизацията, а в криворазбирането ... На българина кое му е европейското след като влезе в ЕС за разлика от други чехи, поляци , унгарци !? Българина всъщност си умира да копира Америка я виж колко тръмпари има по "територията" и също само лошото американско копира ... Българина докато не застане пред огледалото с един сериозен и честен поглед към себе си тая държава никога няма "да се оправи". От токова неадекватност дойде времето да има опасност за самото съществуване на тая "държавата" с тоя "народ"...

    Коментиран от #36

  • 35 ComfortablyNumb

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мерси. Ще го потърся.
  • 36 Силивилизасьон

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "ComfortablyNumb":

    Значи "също само лошото американско копира ... “л българинът...Една илюстрация на лошото американско (копирано от българинът) и доброто американско според твоите разбирания, моля.

    Коментиран от #40

  • 37 ДО АЛИТЕРАТА

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Лична изповед":

    СЪС СИГУРНОСТ СИ ЧУВАЛ И ЗНАЕШ ЦЯЛОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЧАЛГА КУЛТУРАТА
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 адвокат

    6 0 Отговор
    Теди не е разбрала, но е почувствала. Браво, хубава жена, но не разбира нищо, за съжаление. Теди, вие артистите чувствате, но не знаете и затова не разбирате. Историята не е нещо, което се учи от някакви зъбъри щото друго не могат. Тя Е живота. За да разбереш живота, трябва да знаеш историята. Освен това трябва да разглеждаш процеса и от двете страни, за да разбереш какво е.... Затова гледай от хубавата страна - ти никога няма да идеш на фронта, няма да си лишаваш от нищо докато си млада и хубава, пък другото го остави на тия дето знаят за какво става въпрос!
  • 40 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Силивилизасьон":

    Не знам колко познаваш Америка , но в България кухнята се промени за по зле и не само заради продуктите, всичко стана по сладко дори десертите който са от времето на соца - вафли , закуски ... ако познаваш Америка ще знаеш от къде идва това влияние. А ако си мислиш че навсякъде е така иди до Будапеща и пробвай торта с копър ( dill cake) да видиш как хората си пазят традициите . Това е един дребен пример само . Всички миски и певици надуха устните като американски проститутки без да се усещат че това не е демонстрация на класа, а напротив ... Шоутата в телевизия са копия на безмозъчната американска телевизия, все си мисля че в Европа е малко по друго ... Проблемите в българската медицина са донякъде защото българина е егоцентричен егоист и не го кефи социалната медицина в Германия , Франция че и Англия и все налита на частни работи като в Америка и получава тая същата меркантилна медицина ... Доброто в Америка. Сложно е , но и това го има. Например Америка със всичките и трески на несоциална държава възпитава успешно едно патриотично поколение след друго поколение ... къде е това в България копирано? Русия е същата ако искаш от там да го копираме това!? Апропо се вижда че държави в много по неизгодна позиция да показват успехи като България ( все пак ЕС, НАТО скоро и в ОЕСР ще влезем , няма начин и в Шенген ... ) като два пъти по бедна Украйна са възпитали патриотична младеж ...

    Коментиран от #42

  • 41 ComfortablyNumb

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И аз го гледах . Руснаците са жалки. Народни артисти , ансамбли , армейски хорове, Тютчев ( дали някой от младежите на стадиона го е чувал !? ) ... Дали ще поканят на тия празненства за Крим догодина Металика , като през 91г. когато всички си мислехме че идва един по добър свят след СССР !?
  • 42 Силивилизасьон

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "ComfortablyNumb":

    Америка възпитавала патриотично поколение, което обаче може само да избира пола си... между колко пола? Това патриотично ли е? А когато трябват да виждат примерно във Вашингтон на първо място робовладелец, а не държавник - това патриотично ли е? Когато американското население се дели на не... гри, на които някой все нарушава правата, и на заклеймени като лошави бели - и това ли е патриотично? Хайде да спирам, че ми се повдига вече от въпросния... патриотизъм...

    Коментиран от #43

  • 43 ComfortablyNumb

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Силивилизасьон":

    Ок спирай да пишеш и аз спирам да те чета, че малко ти е объркано звучиш като тръмпанар прогресист....

    Коментиран от #44

  • 44 Силивилизасьон

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ComfortablyNumb":

    С удоволствие! Но не защото ти звуча "някакси". И благодаря все пак за мълчаливото съгласие с това, че дадените от мене примери не са предпоставка за възпитаването на особено патриотично поколение - не само в САЩ - където и да е...Жив и здрав, любезни ми "регресисте"
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.