Last news in Fakti

10 Май, 2022 17:40 721 1

Фестивалът за класическа музика Odessa Classics ще се проведе в Солун

  • гърция-
  • фестивалът-
  • класическа музика-
  • odessa classics-
  • солун

Фестивалът за класическа музика Odessa Classics, водещо културно събитие в областта на класическата музика, ще бъде проведен в Солун от 9 до 13 юни 2022 г.

Фестивалът за класическа музика Odessa Classics ще се проведе в Солун - 1
Снимка: Shutterstock

Фестивалът за класическа музика Odessa Classics, водещо културно събитие в областта на класическата музика, ще бъде проведен в Солун от 9 до 13 юни 2022 г., организиран от Солунската държавна консерватория, съобщи АНА-МПА специално за БТА. Предварителните фестивални събития ще се проведат в Естония от 31 май до 4 юни от местни организации.

„Понеже руската инвазия в Украйна направи невъзможно изнасянето на представления в Одеса през тази година, министърът на културата Лина Мендони откликна незабавно на предложението на артистичния директор на фестивала Алексей Ботвинов културното министерство да организира основните събития в Солун“, посочи в съобщение (гръцкото) министерство на културата и спорта.

То съобщава, че решението на Мендони да отпусне финансиране на Солунската държавна консерватория за организирането на фестивала Odessa Classics „е доказателство за културната солидарност на Гърция с украинския народ и специално към град Одеса, който е известен с дълбоки исторически връзки с Гърция“.

В писмо до Мендони украинският министър на културата и информационната политика Олександър Ткаченко благодари на Гърция за подкрепата и солидарността „към всички украинци в тези трудни времена на непредизвикана война на Русия срещу мирна Украйна“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Не ми е ясно, защо като са имали този проблем, не са избрали Одесос, старото име на гр. Варна? Дали няма връзка с наличието на многобройната руска колония във Варна?