30 Май, 2022 11:43 1 069 2

Мамалев от филмовия фестивал в Стара Загора: Аз съм човек с късмет

  • георги марков-
  • филмов фестивал-
  • стара загора-
  • златна липа

Тази година Георги Мамалев празнува 70-годишен юбилей

Георги Мамалев откри звезда с името си и посади своя липа в Стара Загора по време на Деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа", съобщи БТА.

"Имах щастието да играя с много големи актьори. Аз съм човек с късмет, имах много попадения в живота, които сякаш самата съдба ги беше наредила. Никога не съм си правил планове - тази година ще изиграя това, другата следващото и така. При мен ролите си идваха една след друга и аз имах само задачата да ги изиграя по-добре“, каза обичаният актьор.

Голямата си известност обаче Мамалев смята, че дължи на Тодор Колев. Мамалев разказа с вълнение и как му се обадил големият Тодор Колев, за да го покани в култовото си шоу „Как ще ги стигнем“ като музикант от страховитата банда „Иръпшъните“ – роля, която го направила разпознаваем в цяла България.

„Аз също имам своите актьорски открития и едно от тях е Димитър Рачков“, похвали се Георги Мамалев. Случило се, когато с Велко Кънев и Павел Поппандов снимали предаването НЛО. Рачков бил още студент, но Мамалев го намерил в академията и му казал, че го чака на следващия ден в офиса на предаването, за да говорят за снимки.

Тази година Георги Мамалев празнува 70-годишен юбилей. Той е роден на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево, Ямболско. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. Дебютира в ролята на Апрянин в “Сенки” от М. Салтиков-Щедрин на сцената на Народния театър "Иван Вазов” през 1977 г., където работи и до днес.

В киното Мамалев започва да се снима още в началото на 70-те години, когато прави първите си запомнящи се роли във филми като "Като песен“ (1973), сериалът "Записки по българските въстания“ (1976), където играе ролята на Стефан Стамболов, "Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977), "Бъди благословена“ (1978), "Двойникът“ (1980) и много други.

През 1982 г. идва един от най-звездните мигове на актьора с ролята му на барабаниста Гошо в култовата комедия "Оркестър без име“ на режисьора Людмил Кирков. Тази роля и участието му в група НЛО заедно с Велко Кънев и Павел Поппандов бележат завинаги артистичната му биография в киното и на телевизионния екран.

Списъкът със запомнящи се заглавия на български филми с негово участие е много по-дълъг. Сред тях са "Човек не съм убивал“ (1983), "Господин за един ден“ (1983), "Константин Философ“ (1983), "Васко да Гама от село Рупча“ (1986), "13-тата годеница на принца“ (1987), "Адио Рио“ (1989), "Мъже без мустаци“ (1989), "Пантуди“ (1993), "Летете с Росинант“ (2007), "Летовници“ (2016), "Ние, нашите и вашите“ (2017).

Георги Мамалев събира овациите и с десетките си роли на театралната сцена, сред които в "Опит за летене“ от Йордан Радичков, "Сборен пункт“ от Душан Ковачевич, "От ума си тегли“ от Александър Грибоедов – Загорецки, "Чичовци“ от Иван Вазов в ролята на Фратю, "Комедия от грешки“ от Уилям Шекспир, "Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, "Великият комбинатор“ по Иля Илф и Евгений Петров и много други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    ВИЖДАЛ САМ ГО У ЛОМ НА ДУНАВА ДА ЛОВИ РИБА.
  • 2 ганю

    0 0 Отговор
    А народа е казал
    Роди ме майко с късмет и ме хвърли на смет
    само работа това е спасението
    Който не работи не бива да яде.
    Апостол Пявел