Last news in Fakti

7 Юни, 2022 20:20 1 194 0

Продължават юбилейната изложба на Майстора заради огромния интерес

  • изложба-
  • владимир димитров-майстора-
  • кюстендил

Експозицията няма да бъде закрита в края на юли, а ще продължи до 15 октомври т.г.

Продължават юбилейната изложба на Майстора заради огромния интерес - 1
Снимкa: БГНЕС

Юбилейната изложба, посветена на 140-годишнината на Владимир Димитров-Майстора, подредена в едноименната галерия в Кюстендил, привлича все нови и нови почитатели на изобразителното изкуство от цяла България, малки и големи.

Това съобщи пред Радио София управителят на галерията Валентин Господинов.

Има посещения на туристи от Европа, САЩ и други места по света.
С автобуси идват и ученици от страната.

Юбилейната експозиция включва около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Над 50 от платната са реставрирани.

Изложбата акцентира не върху популярните мадони на Майстора, колкото върху терзанията на художника, естетическите му нагласи, начина, по който преживява и интерпретира видяното, понякога като процес – от рисунки, етапни завършени и завършени творби.

Заради огромния интерес и ако се разреши от Министерството на културата, експозицията няма да бъде закрита в края на юли, а ще продължи до 15 октомври т.г.

"Галерията се превърна в голям площад на изкуството, на който се комуникира. Не гледат само картини. Провеждат уроци, раздават се награди, деца рисуват", допълни Господинов.

140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора се навършиха на 1 февруари т.г. Художникът е роден в с. Фролош, но почти целият му творчески път минава в село Шишковци. И двете села се намират в област Кюстендил.

След пандемията Кюстендилската галерия за пръв път от днес ще гостува с изложба в ХГ "Борис Денев" - Велико Търново.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА